Pateuri cu Brînză



PATEURI CU BRÎNZĂ


Ingrediente

Pentru aluat

- 200 g margarină
- 200 g brînză de vaci
- sare
- 400 g făină

Pentru umplutură

- 200 g brînză sărată
- 1 gălbenuș
- 1 lingură de smîntînă


Mod de preparare

Se lasă margarina la temperatura camerei, după care se freacă
spumă timp de zece minute.
Se pune peste margarină brînză de vaci, se adaugă un praf de
sare și se amestecă energic timp de un sfert de oră.
Se adaugă făina și se frămîntă un aluat tare, care se lasă să se
odihnească la rece timp de o oră.
Se pregătește umplutura astfel : brînza sărată se dă pe răzătoare,
se amestecă cu o lingură de smîntînă, se adaugă zahăr, dacă
brînza este prea sărată, și un gălbenuș de ou.
Se întinde aluatul foaie, se taie pătrate mici, se pune umplutură
pe un colț și se strîng colțurile pateurilor, care se ung cu albuș
bătut spumă.
Se coc pateurile la foc iute, se scot cînd s-au rumenit ușor și se
lasă să se răcească puțin.
Se servesc alături de must dulce sau bere de casă.




Plăcintă cu Magiun și Mere, în Amestec cu Nuci Măcinate



PLĂCINTE CU MAGIN ȘI MERE, ÎN AMESTEC CU NUCI MĂCINATE


Ingrediente

- 250 ml lapte
- 250 ml ulei
- 1 ou
- sare
- 25 g drojdie de bere
- 500 g făină
- 8 mere
- 2 linguri magiun de prune
- 10 nuci


Mod de preparare

Se pune uleiul într-un castron adînc, se adaugă laptele treptat, frecînd
cu o lingură de lemn, se omogenizează, se adaugă un ou și drojdie de
bere frecată cu o lingură de zahăr.
Peste amestec se pune făina cernută proaspăt, se frămîntă un aluat
potrivit care se ține la rece cîteva ore înainte de a-l folosi.
Se pregătește umplutura astfel : se dau pe răzătoare opt mere mari,
acrișoare, se pune într-o cratiță emailată, pe foc mic, și se lasă să se
înmoaie, apoi se iau de pe foc, se amestecă cu două linguri de magiun
de prune sau de caise și cu zece nuci tocate mărunt sau măcinate.
Aluatul se împarte în două și se întind foi cu o vergea de lemn.
Se pune o foaie de aluat pe fundul unei tăvi de plăcinte, se întinde peste
ea umplutura, apoi se acoperă cu foaia rămasă.
Plăcinta se introduce în cuptorul fierbinte, pentru trei sferturi de oră, la
foc potrivit.
Se scoate cînd s-a rumenit, se pudrează cu zahăr farin și se taie după
o jumătate de oră.
Se servește caldă, dar și rece, ca desert.



Plăcintă cu Dovleac



PLĂCINTĂ CU DOVLEAC

Ingrediente

Pentru aluat

- 250 g margarină
- 1 cană de smîntînă
- sare
- 600 g de făină
- 2 ouă

Pentru umplutură

- 1 kg dovleac
- 4 linguri de zahăr
- 1 ou
- scorțișoară pisată
- zahăr pudră


Mod de preparare

Se cerne făina, se face o adîncitură în mijlocul castronului în care
se frămîntă aluatul, se adaugă peste făină sare, o cană plină de
smîntînă, două ouă și jumătate din cantitate de margarină, înmuiată
pe foc moale.
Se frămîntă din nou timp de un sfert de oră, cu jumătate din
cantitatea de margarină rămasă.
Se lasă aluatul la rece, se frămîntă din nou cu restul de margarină,
apoi se lasă să se odihnească la rece încă o oră.
Se pregătește în acest timp umplutura astfel : se rade dovleacul de
coajă, se dă pe răzătoare și se pune într-o cratiță emailată să se înmoaie
pe foc mic.
Se adaugă zahărul cînd dovleacul a lăsat suc, apoi se ia de pe foc.
Se răcește amestecul, se parfumează cu scorțișoară pisată și se
adaugă un ou crud.
Se scoate aluatul de la rece, se împarte în două și se întind foi
groase de 1 cm.
Se așază o foaie pe fundul unei tăvi de plăcintă, se întinde peste ea
umplutura de dovleac și se acoperă cu foaia rămasă.
Se introduce plăcinta în cuptorul fierbinte și se coace la foc
potrivit trei sferturi de oră.
Se scoate și se pudrează cu zahăr farin, se lasă să se răcească o
jumătate de oră și apoi se taie pătrate.
Plăcinta de dovleac se servește ca desert.


Plăcintă cu Carne din Aluat Fraged



PLĂCINTĂ CU CARNE DIN ALUAT FRAGED


Ingrediente

Pentru aluat

- 250 g margarină
- 1 cană de smîntînă
- sare
- 2 ouă
- 500 g făină

Pentru umplutură

- 1/2 kg carne
- 100 g salam
- 2 cepe
- 1 ou
- mentă măcinată
- sare
- 100 ml ulei

Mod de preparare


Se freacă margarina spumă, se adaugă gălbenușurile, pe rînd,
smîntîna și se omogenizează bine, apoi se adaugă făina
cernută proaspăt.
Se frămîntă un aluat tare, timp de un sfert de oră, după care
se lasă să se odihnească la rece.
În acest timp se pregătește umplutura pentru plăcintă astfel :
se trece carnea prin mașina de tocat, se amestecă cu salamul
tăiat felii subțiri și se pune să se călească în ulei cald împreună
cu cepele tocate mărunt.
Amestecul se ține pe foc mic pînă cînd nu mai are sos, apoi se
răcește și se amestecă compoziția cu un ou crud, sare, mentă
măcinată sau piper măcinat.
Se omogenizează și se folosește rece.
Se scoate aluatul din frigider, se împarte în două părți egale, se
întind foi cu vergeaua de lemn, se pune o foaie în tava de
plăcintă neunsă, se acoperă cu compoziția de carne și cu cealaltă
foaie de aluat.
Plăcinta se introduce în cuptorul fierbinte, la foc potrivit, pentru
trei sferturi de oră.
Se lasă să se răcească și se taie doar călduță.
Se servește ca aperitiv sau ca fel de mîncare, călduță, alături de
băuturi făcute în casă.


Plăcintă cu Spanac



PLĂCINTĂ CU SPANAC

Ingrediente

- 250 g unt
- 250 ml apă caldă
- sare
- 500 g făină
- 1 kg de spanac
- unt
- sare


Mod de preparare

Se cerne făina și se pune într-un castron adînc.
Se face adîncitură în mijloc, se pune un praf de
sare, se înmoaie 50 g de unt pe foc, se pune peste
făină și se frămîntă un aluat tare, care se lasă la
rece, acoperit cu jumătate din cantitatea de unt rămasă.
Se scoate după o oră, se frămîntă bine pînă cînd
untul se încorporează în aluat, apoi se pune din
nou la rece pentru încă o oră.
Se scoate aluatul și se frămîntă cu restul de unt, se
ține la rece o oră, apoi se împarte aluatul în două
părți egale, se întind 2 foi groase de 1 cm, se așază
o foaie în tavă neunsă, se acoperă cu spanac și se
așază cealaltă foaie de aluat.
Spanacul se clocotește cinci minute în apă cu sare,
se scoate și se toacă mărunt.
Se scade pe foc mic cu o lingură de unt și un praf de
sare, se lasă să se răcească cînd nu mai are sos deloc.
Plăcintă cu spanac se servește caldă, dar și rece alături
de băuturi reci.