Sufleu de Varză



SUFLEU DE VARZĂ


Ingrediente

- 1/2 varză albă
- 1 ceașcă de ulei
- 1 linguriță de bulion
- sare
- 4 ouă
- 1 lingură de unt
- 1 ceașcă de lapte dulce
- piper măcinat sau 1 linguriță de mentă pisată



Mod de preparare

Se spală varza, se toacă fideluță, se pune într-o cratiță
cu ulei să se înmoaie, iar cînd este gata, se sărează și
se condimentează cu mentă pisată sau cu piper măcinat.
Varza se poate colora cu o linguriță de bulion.
Se subțiază cu lapte dulce, se amestecă încet cu cele
patru gălbenușuri și la urmă cu albușurile bătute spumă tare.
Amestecul se potrivește de sare și se răstoarnă într-o
formă unsă cu unt.
Se ține la cuptor trei sferturi de oră.
Cuptorul trebuie încins bine, apoi focul se face mic.
Sufleul este un preparat care rămîne aspectuos atîta vreme
cît se coace frumos și nu se lasă.
Elementul decisiv este albușul, care trebuie bătut bine, pe plita caldă.




Sufleu de Morcovi



SUFLEU DE MORCOVI


Ingrediente

- 1 kg de morcovi
- 1 cană de smîntînă
- 100 g unt
- 3 linguri de pesmet
- 4 ouă
- sare



Mod de preparare


Se spală morcovii, se curăță de coajă, se taie rondele
și se pun la fiert în apă caldă cu sare.
Cînd sînt fierbinți, se scot și se trec prin sită sau se
mixează.
Se amestecă cu jumătate cantitate de unt, o lingură
de pesmet, smîntînă și gălbenușurile puse pe rînd.
Amestecul se omogenizează, se potrivește de sare, se
pune într-o formă unsă cu unt mult și se presară cu
pesmet, se acoperă cu albușurile bătute spumă tare și
se încorporează cu o furculiță, amestecînd de jos în sus.
Forma se introduce în cuptorul cald, la foc potrivit și
se coace sufleul trei sferturi de oră.





Sufleu de Creier



SUFLEU DE CREIER


Ingrediente

- 1 creier de vită sau de porc
- 4 ouă
- 3 linguri de unt
- sare
- 3 linguri de făină
- 1/2 litru de lapte dulce
- 1 ceapă
- 1 morcov
- piper măcinat


Mod de preparare


Se ține creierul în apă rece, se curăță de pielițe și se
pune să fiarbă în apă caldă cu sare.
Cînd este gata, se scoate, se mai spală o dată și se
înlătură restul de pielițe, apoi se taie cubulețe și se
lasă într-o farfurie adîncă.
Separat se face un sos alb din : trei linguri de unt,
amestecat cu trei linguri de făină și subțiat cu jumătate
litru de lapte.
Ciulamaua se sărează și se piperează după gust.
Se poate îngroșa cu un morcov fiert și zdrobit bine
cu furculița.
Ceapa se pune la fiert cu creierul și cîteba boabe
de piper.
Cînd ciulamaua s-a răcit puțin, se toarnă peste creier,
se pune gălbenușurile pe rînd și se încorporează bine.
Cînd amestecul este omogen, se adaugă și albușurile
bătute spumă.
Se răstoarnă compoziția într-o formă unsă cu unt și
se introduce forma în cuptorul cald, pentru trei sferturi
de oră.




Cuibușoare cu Pîine, ou și Șunculiță




CUIBUȘOARE CU PÎINE, OU ȘI ȘUNCULIȚĂ


Ingrediente


-Franzelă
- margarină
- cașcaval
- 6 ouă
- șunculiță ( caizer, bacon sau după preferințe cu ce doriți )
- sare
- piper măcinat
- ardei gras sau capia

Mod de preparare


Se unge o forma de brioșe cu margarină, se fărîmițează franzela
și se pune în forma de brioșe,  deasupra se pune cașcavalul ras.
Se pune șunculița, caizer sau bacon ( după preferință ),  roată
se pune cîte un ou deasupra, se pune cîte o felie de ardei gras
sau capia deasupra, se sărează și piperează după gust.
Se bagă la cuptor, la foc potrivit, și cînd este gata oul se scoate,
și se servește cald.
Se poate servi cu roșii și castraveți.

Poftă bună.





















Sufleu de Conopidă



SUFLEU DE CONOPIDĂ


Ingrediente

- 1 conopidă
- 4 ouă
- 200 g
- cațcaval
- 1 cană de lapte
- 2 linguri de făină
- 2 linguri de unt
- sare

Mod de preparare


Conopida se desface în buchețele, se pun la fiert
în apă cu sare, care clocotește.
Se fierbe zece minute, după care se scoate și se
pune într-un vas adînc.
Separat se face pe foc un sos alb din unt, făină
și lapte.
Se înmoaie untul, se pune făina în ploaie, se
amestecă repede pentru omogenizare, se subțiază
cu lapte.
Sosul se sărează și, eventual, se piperează după gust.
Se trege cratița de pe foc cînd sosul arată ca o
smîntînă groasă, se amestecă repede gălbenușurile,
cașcavalul ras și se toarnă peste conopidă.
Se unge o formă cu unt, se răstoarnă compoziția în
ea, după ce s-au adăugat albușurile bătute spumă
tare și amestecul s-a omogenizat bine.
Forma se introduce în cuptorul cald, pentru o oră,
iar cînd sufleul s-a rumenit, se scoate și se servește imediat.