Salată de Cartofi cu Șuncă




SALATĂ DE CARTOFI CU ȘUNCĂ

Ingrediente

- 1/2 kg cartofi
- 200 g șuncă
- 1 morcov
- 1sfeclă roșie
- 1 ceapă
- 3 castraveți murați
- 2 gălbenușuri
- 1/2 lămîie
- sare
- verdeață tocată
- măsline
- 1 cană de ulei


Mod de preparare

Cartofii și morcovul se spală și se pun la fiert în apă
caldă cu sare.
Cînd sînt gata, se scot se curăță și se taie felii subțiri
cît sînt calzi.
Se stropesc cu ulei.
Din două gălbenușuri crude, o lingură de muștar, zeama
de la jumătate de lămîie și o cană mare de ulei se face
o maioneză groasă care se lasă deoparte.
Sfecla, fiartă separat, se curăță și se taie ca restul legumelor ;
se pune în salatieră după ce s-a răcit.
Se adaugă ceapa tocată mărunt, o dată cu castraveții curățați
de coajă și tăiați felii subțiri.
Legumele se amestecăbine, se sărează după gust și se adaugă
peste ele șunca tăiată mărunt.
Se leagă amestecul cu maioneza, se pune în salatieră, se ornează
totul cu jumătăți de măsline și se lasă salata la rece două ore
înainte de a fi servită.




Salată de Cartofi cu Ceapă



SALATĂ DE CARTOFI CU CEAPĂ

Ingrediente

- 1/2 kg cartofi
- 1 ceapă de apă
- 1 scrumbie sărată
- 2 ouă fierte tari
- 1 țelină mijlocie
- 1 linguriță de muștar
- oțet
- sare
- 1 ceașcă de ulei
- măsline


Mod de preparare


Legumele se spală cu peria și se pun la fiert în apă
caldă cu sare.
Se scot cînd sînt gata, se curăță de coajă, se taie în
formă de cuburi și se pun în salatieră.
Se amestecă cu peștele fără oase și tăiat felii, cu
ouăle tocate mărunt, cu ceapa tăiată felii și frecată
cu sare, spălată în apă rece și bine scursă și cu jumătăți
de măsline fără sîmburi.
Amestecul se omogenizează și se pune peste sosul
făcut din : o linguriță de muștar, frecat cu o linguriță
de oțet, ulei pus cîte puțin, sare și piper măcinat.
Sosul se toarnă peste legume, se amestecă încet și se
pune salatiera la rece.
Salata se servește în aceeași zi



Salată de Cartofi cu Sos Verde



SALATĂ DE CARTOFI CU SOS VERDE


Ingrediente

- 1/2 kg cartofi
- 1 ceapă de apă
- 1 lingură de muștar
- 1/2 kg spanac
- pătrunjel verde tocat
- 1 ceașcă de ulei
- 1 gălbenuș crud
- 3 ouă fierte tari


Mod de preparare

Se spală cartofii și se pun la fiert în apă cu sare.
Se scot cînd coaja crapă ușor.
Se curăță calzi, se taie cuburi mici, se stropesc cu ulei
și se pun în salatieră.
Se pregătește maioneză din gălbenușul crud, muștarul
și uleiul adăugat picătură cu picătură.
Peste cartofi se pune ceapa tocată, apoi se amestecă ușor.
Maioneza se colorează cu zeamă de spanac.
Spanacul se dă prin mașina de tocat, se strînge zeama
într-un ibric și se pune la fiert pînă cînd rămîne o lingură,
apoi se adaugă peste maioneză, se amestecă repede și se
pune maioneza peste cartofi.
Salata se ornnează cu felii de ou fiert tare, se presară deasupra
pătrunjel verde tocat și se ține salata la rece o oră înainte
de a o servi.




Salată de Cartofi cu Țelină



SALATĂ DE CARTOFI CU ȚELINĂ

Ingrediente

- 2 țeline mijlocii
- 6 cartofi
- 2 sfecle mijlocii
- 3 ouă fierte tari
- 1 lingură de muștar
- 200 g sardele
- 3 castraveți murați în oțet
- sare
- 2 linguri de oțet
- pătrunjel tocat
- 2 linguri de ulei


Mod de preparare

Se spală zarzavatul și se pune la fiert în apă cu sare.
Cînd este gata, se scoate și se taie cubulețe, se fierb
cartofii, se curăță de coajă, se taie felii subțiri și se
așază în salatieră.
Sfeclele se fierb separat, se curăță cînd sînt gata și se
taie cubulețe mici.
Se pun astfel pregătite peste zarzavatul din salatieră.
Se curăță ouăle de coajă, se scot gălbenușurile, se pun
într-un vas adînc, se sfărîmă cu furculița, se amestecă
cu muștarul, cu uleiul, oțetul, sardelele tocate fin și
castraveții tăiați mărunt.
Sosul se amestecă într-un singur sens.
Cînd s-a omogenizat, sosul se toarnă peste legume, se
amestecă cu o furculiță, lucrînd de jos în sus, apoi se
ornează cu feliuțe de castravete murat și albuș de ou
tăiat în forme geometrice.
Se ține salata la rece o oră, după care se poate servi.





Salată Boeuf




SALATĂ BOEUF

Ingrediente

- 6 cartofi mari
- 6 morcovi
- 2 sfecle roșii
- 4 ouă fierte tari
- 1 lingură de muștar
- 1 țelină
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 4 castraveți murați
- 1 gălbenuș ou crud
- 1 ceașcă de ulei
- 200 g carne fiartă de vită sau de pasăre
- 1 gogoșar murat
- sare


Mod de preparare

Se curăță zarzavatul, se pune la fiert cu puțină sare și
apă caldă cît să-l acopere.
Cînd cartofii sînt gata, se scot cu lingura de supă ca să
nu se sfărîme.
Morcovii se mai fierb zece minute, după care se scoate tot
zarzavatul și se taie în cuburi mici.
Se curăță castraveții de coajă, se taie la fel ca zarzavatul
și se amestecă toate într-un vas adînc.
Dacă este nevoie, amestecul se sărează.
Dacă în salată se pune sfeclă, aceasta se fierbe separat, timp
de două ore, după care se scoate, se curăță de coajă și se taie
în cuburi mici.
Se face maioneza vîrtoasă din gălbenușul crud amestecat cu o
lingură de muștar, zeama de lămîie și uleiul adăugat puțin cîte puțin.
Se taie carnea în cuburi mici, se amestecă cu legumele, apoi
cu maioneza.
Se păstrează două linguri de maioneză pentru ornat.
Salata se pune pe un platou, se acoperă cu un strat subțire de maioneză,
se ornează cu felii de gogoșar murat și jumătăți de ou acoperite cu maioneză.
Salata de boeuf se poate ține de pe o zi pe alta, acoperită cu o
farfurie înaltă de sticlă, pentru a-i păstra gustul intact.