Chifteluțe de pasăre



CHIFTEUȚE DE PASĂRE

( o porție = 80 g )

Ingrediente

- Carne de pasăre 80 g
- pîine albă 10
- lapte 30 ml
- unt 10 g
- făină ( pesmet ) 5 g
- sare 1 - 2 g


Mod de preparare

Carnea, curățată de pielițe și tendoane, se dă de
două ori prin mașina de tocat ( a doua oară și cu
pîinea muiată în lapte ).
Se adaugă sarea, laptele rece și 5 g unt.
Se amestecă tocătura pînă se omogenizează și
întreagă compoziție devine ca o pastă.
Cu mîna udă, se fac chifteluțe, se tăvălesc prin făină
( pesmet ) și se prăjesc apoi în restul de 5 g unt
( sau 5 ml ulei ) încins, cîte 5 minute pe fiecare parte.
La sfîrșit, se pun 5 minute la cuptor.


Calorii   200/porție





Găluște de Ficat




GĂLUȘTE DE FICAT

( 10 porții x 50 g )


Ingrediente

- Ficat vită sau pasăre 200 g
- pîine albă 150 g ( 5 - 6 felii )
- lapte 100 ml
- unt 80 g
- sare 6 g
- gălbenuș de ou 2 buc


Mod de preparare

Ficatul, fiert, înnăbușit la cuptor în pergament 
sau crud, se trece prin mașina de tocat: la fel
și fel pîinea, muiată în lapte și apoi stoarsă.
Untul se freacă pînă devine spumos și se amestecă
cu ficatul, pîinea, gălbenușul de ou și sarea.
Din compoziția rezultată, se fac perișoare cît
o nucă, care se fierb în supă de legume sau în
apă sărată.
Se servesc ca garnitură la supă, sau ca adaos la
piureul de zarzavat sau de fructe, formînd o masă
separată.
Se dau la copiii peste 9 luni.


Calorii   145/porție





Pastă de Ficat



PASTĂ DE FICAT

( 6 porții x 40 g )


Ingrediente

- Ficat de vită sau pasăre 200 g
- sare 5 g
- unt 40 g
- eventual verdeață 10 g



Mod de preparare

Ficatul, spălat, curățat de pielițe exterioare, se șterge
cu o cîrpă udă, se învelește într-o hîrtie pergament,
legîndu-se capetele spre a nu se desface, se pune într-o
tigaie unsă cu unt și se introduce la cuptor, la foc mic.
După 20 minute, se scoate din cuptor, se desface, se
înlătură coaja și se trece prin mașina de tocat sau se
pasează prin sită.
Se adaugă sarea și se freacă cu restul de unt, astfel ca
amestecul să devină cît mai omogen.
Se servește cald, adăugîndu-se la piureul de legume.
Se dă la copiii peste 7 luni.
La copiii peste 1 an, pasta de ficat poate fi întinsă
pe pîine.
În acest caz, i se adaugă verdeață tocată foarte fin.


Calorii   95/porție


Pastă de Carne




PASTĂ DE CARNE

( 6 porții x 30 - 40 g )

Ingrediente

- Carne macră de vită 200 g sau carne de pasăre 300 g


Mod de preparare


Carnea, fiartă bine în apă, se trece prin mașina
de tocat, abținîndu-se o pastă, din care se adaugă
2 - 3 lingurițe la piureul de legume.
Se dă la sugarii peste 4 luni.



Calorii   cca 50/porție





Perișoare de Carne




PERIȘOARE DE CARNE

( 4 porții x 60 g )


Ingrediente

- Apă ( supă de legume ) 500 ml
- carne macră 200 g
- lapte 50 ml
- pîine o felie
- sare 4 g
- verdeață 10 g


Mod de preparare

Carnea, curățată de piei și zgîrciuri, se trece prin mașina
de tocat, împreună cu pîinea înmuiată în lapte.
Se adaugă sarea și verdeața fin tocate.
Din această compoziție se fac, cu mîna, bile de
mărimea unei nuci mici, ce se scufundă apoi în apa clocotindă
sau - de preferat în supă de zarzavat sau supă de carne.
Se servesc cu supă sau separat, zdrobite și amestecate cu
piureuri sau cu sos de roșii, sau cu sos de lămîie, cîte 40 -
50 g pentru o porție.
Perișoarele se pot fierbe și în aburi, punîndu-se într-o strecurătoare,
care se așază deasupra unei oale cu apă care fierbe și se
acoperă cu capac.
Se țin astfel 35 - 40 minute, pînă carnea este bine fiartă
( se controlează desfăcînd o perișoară ).
Se dau copiilor peste 9 luni.


Calorii    100/porție ( fără supă )