Factorii Care Pot Determina Unele Degradări Ale Produselor Cosmetice ( Lumina, Temperatura și Aerul Atmosferic )




FACTORII CARE POT DETERMINA UNELE DEGRADĂRI ALE PRODUSELOR COSMETICE ( LUMINA, TEMPERATURA ȘI AERUL ATMOSFERIC )


1. Lumina
2. Temperatura
3. Aerul atmosferic


1. Lumina.
O altă cauză a alterării preparatelor cosmetice este lumina,
care de cele mai multe ori acționează împreună cu alți factori
externi: - umiditatea și aerul atmosferic.
Menționăm că uleiurile volatile, rășinele și balsamurile care
intră în compoziția multor produse cosmetice, sub influența
luminii se rezinifică și se colorează.
Păstrarea în ambalaje de culoare brună sau învelite în hîrtie
neagră poate exclude acțiunea luminii.
Cremele și loțiunile care conțin hidrochinonă sau rezorcină
vor fi păstrate la întuneric deoarece aceste substanțe se
descompun sub acțiunea luminii.

2. Temperatura.
Temperatura crescută influențează negativ conservarea
produselor cosmetice.
Se va urmări cu atenție procesul de preparare, foarte importantă
fiind temperatura la care se topesc ingredientele, dacă
trebuie topite la foc direct sau pe baia de apă, timpul de
preparare pentru a nu se descompune substanțele, să nu se
evapore prea multă apă, să se cunoască solubilitatea unor
substanțe etc.
Căldura poate determina evaporarea sau volatilizarea
unor substanțe ca apă, alcool, uleiuri volatile, camfor,
mentol etc., din compoziția unor preparate păstrate în
flacoane necorespunzătoare, care nu se închid corect.
Temperatura prea scăzută conduce și la transformări.
De exemplu, la rece, precipită sau cristalizează unele din
componentele uleiurilor grase și uleiurilor volatile, fapt
pentru care nu se recomandă păstrarea preparatelor
cosmetice în frigidere.

3. Aerul atmosferic.
Aerul atmosferic acționează prin oxigenul și umiditatea sa.
Grăsimile naturale și uleiurile vegetale se degradează sub
acțiunea oxigenului atmosferic, suferind fenomenul de
autooxidare ; în formelele cosmetice care conțin substanțe
grase se adaugă antioxidanți, dintre care cităm :
- rezina de benzone a cărei substanță activă este benzonatul
de coniferil.
Se folosește în proporție de 1-3% la prepararea cremelor
pe bază de untură de porc sau seu ;
- tocoferolii care se găsesc în multe uleiuri vegetale asigură
astfel o protecție naturală.
Se folosesc la prepararea cremelor cu lanolină, untură, sau
pentru conservarea uleiurilor volatile, în proporție de 0,05-0,10%,
alături de alți antioxidanți ca lecitină, acid ascorbic, acid fosforic.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.