Obezitatea și Reversul Ei



OBEZITATEA ȘI REVERSUL EI


Obezitatea este o acumulare de grăsimi în organism,
care depășesc greutatea fiziologică normală.
După unii oameni de știință se poate vorbi de
obezitate atunci cînd greutatea normală a corpului
este depășită cu 10%, ca rezultat al unui raport de
calcul între înălțime și greutatea corporală, ținînd
seama de sex și vîrstă.
Alții consideră că obezitatea intervine la o depășire
cu 15 - 20% a greutății normale.
Sînt desigur valori medii, omul putîndu-se simți
foarte bine cu cîteva kilograme în plus sau în minus,
dacă greutatea respectivă nu-i determină neplăceri.
Există însă controverse cu privire la problema însăși
a greutății medii, a depășirilor de greutate sau a dorinței
de slăbire.
Gurmanzii, oameni subjugați alimentației, consideră
că excesul ponderal se datorează numai poftei de mîncare.
În rîndul tineretului în special al tineretului feminin
există o tendință pentru menținerea greutății ideale.
În acest scop se iau măsuri nejustificate ajungîndu-se
la o subalimentare din punct de vedere caloric, ceea
ce provoacă o scădere a rezistenței organismului.
Obezii au și dorința de a slăbi într-un timp cît mai
scurt, ceea ce nu e posibil și nici recomandabil
științific.
Slăbirea este însă posibilă într-o perioadă de timp
6 - 12 luni, sub îndrumarea și controlul medicului.
Nu trebuie să ne descurajăm și să renunțăm la
cura de slăbire, dacă rezultatele întîrzie să se arate.
Obezii trebuie să știe că se angajează într-o
luptă titanică cu kilogramele, care necesită un
efort mare de voință.

Lupta cu kilogramele

























Date fiind opiniile controversate ale oamenilor de
știință, în legătură cu cauzele care duc la obezitate,
vom prezenta schematic unele date privind : cauzele
obezității, indicațiile statice oficiale cu privire la
greutatea medie, unele recomandări de profilaxie
privind regimul de viață și alimentația pentru a nu
ajunge la obezitate.
Trebuie știut că acumularea de grăsime constituie nu
numai un efect estetic, ea reprezintă un risc mărit
pentru perspectiva unor boli grave ca ateroscleroza
și consecințele ei ( infarctul de miocard, diabetul,
artroza, varice, etc.).
Opiniile oamenilor de știință privind cauzele obezității
și lupta împotriva ei sînt diferite, toate însă duc la concluzia
că indiferent de dereglarea metabolică, obezul trebuie trecut
la un bilanț energetic negativ, care să determine slăbirea,
fără a afecta țesuturile și organele, ca urmarea a curei de slăbire.
Între cauzele obezității se menționează consumul exces a
făinoaselor, a pîinii, a dulciurilor, grăsimilor și chiar a sării.
Și tot astfel, dacă rația calorică e normală, cîteva minute acordate
zilnic mișcării, exercițiului fizic, pot ajuta la reducerea în
greutate cu 3 - 4 kg într-un an.
Specialiștii dieteticieni indică un regim alimentar normo-caloric,
ținînd seama de vîrstă, muncă și greutatea ideală cuprinzînd :
25-30% grăsimi alimentare ( din care 1/3 - 1/2 acizi grași
polinesaturași );
11 - 13% proteine ; O.M.S. apreciază ca necesare pentru
fiacare kilogram greutate corp 0,70 g proteine ( din acestea 1/3 -
1/2 proteine vegetale );
55-62% glucide ; nutriționiștii indică pentru un adult 50-60 g
produse zaharoase zilnic, fără să depășească 150 g total
( din care produsele rafinate sau concentrate  să die cît
mai reduse ).
poezii-literare.ro















Pentru orientarea cititorilor prezentăm un tabel care
cuprinde unele produse cu conținutul lor în proteine,
grăsimi, glucide, precum și caloriile ce le furnizează.
Totul raportat la 100 g produs.

poezii-literare.ro


























poezii-literare.ro

























poezii-literare.ro

















Datele informative prezentate sînt lucrarea ,,Alimentația rațională
a omului sănătos și bolnav”
Consumul zilnic de calorii la o activitate moderată a unei
persoane de 70 kg = 1680 calorii, respectiv 70 x 24 ( considerîndu-se
necesar o calorie pe kilocorp și pe oră ).
Specialiștii indică obligatoriu acoperirea a 15 - 30 puncte cu
produse animaliere : lactate, carne, ouă.
Principiile alimentare necesare organismului sînt pe lîngă proteine,
glucide, lipide și vitaminele, sărurile minerale, oligoelementele,
fibrele alimentare, apa.
Sărurile minerale sînt furnizate prin rația alimentară de proteine,
lipide și glucide și sare de bucătărie.
Surse importante de săruri minerale sînt fructele, legumele,
carnea, ouăle.
Menționăm rolul unora din elementele minerale :
Potasiul ajută la eliminarea excesului de apă din organism,
restabilind echilibrul acidobazic ; compensează aciditatea
alimentației, îmbogățind rezervele alcaline ale organismului.
Legumele, verdețurile și fructele, în special cruditățile sînt
cele mai bogate în potasiu.
Lipsa accentuată de potasiu duce la tulburări ca : oboseala
fizică și intelectuală, scăderea rezistenței organismului etc.
Sodiul determină reținerea apei în țesuturi.
Fierul constituie o parte componentă a hemoglobinei din
hematii și intră în compoziția fermenților.
Lipsa sau diminuarea cantității de fier necesară organismului
duce la anemie.
Organismul menține o concentrație caracteristică fiecărui
element esențial.
Ingerarea unor ape minerale în cantități de supradozare și
la întîmplare poate dăuna sănătății.
Vitaminele sînt asigurate prin rația normală echilibrată în
proteine, lipide și glucide.
Apa : nevoile hidrice sînt între 2 500 - 3 000 ml/zi.
Trebuie menținut un echilibru hidric între apa introdusă și
cea eliminată din organism.
Fibrele alimentare - substanțe balast de tipul celulozei, necesare
pentru a ușura formarea și eliminarea bolului fecal, sînt
introduse în organism prin legume, fructe crude sau cereale
nerafinate.
Necesarul de fibre alimentare, în general ar fi 20-30g/zi.
Prezentăm cantitatea de fibre alimentare pe 100 g la unele
produse alimentare : merele 1,42 g, perele 2,44 g, cartofii 2,51 g,
varza 2,8 g, pîinea neagră 5,11 g, mazărea 6 g, tarîțele 4,4 g.
Pentru orientarea cititorilor prezentăm un tabel privind
greutatea ideală a corpului în raport cu vîrsta și înălțimea.

Greutatea ideală a corpului în raport cu vîrsta și înălțimea ; bărbați

















Greutatea ideală a corpului în raport cu vîrsta și înălțimea ; femei





















În această ordine de idei Hipocrat spunea : ,,Alimentația
rațională constituie cel mai bun medicament.
Niciodată nu m-am ridicat sătul de la masă... totdeauna
am lăsat un gol”.
Și un proverb chinezesc : ,,Mîncarea de dimineață mănînc-o
singur, prînzul împarte-l cu prietenul, iar cina trimite-o dușmanului”,
și... ,,mai bine mîncarea puțină, decît boală lungă” ( un alt proverb
referitor la alimentație ).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.