Dulceață de Gutui



DULCEAȚĂ DE GUTUI







Gutuile ai și ele o substanță albuminoidă care se
gelatinizează și leagă mai tare siropul, de aceea se
vor pune numai 600 - 700 g fructe curățate pentru
1 kg zahăr, zeama de la 1/2 lămîie, vanilie.
Gutuile se curăță de coajă, se taie în jumătate, se
scoate partea lemnoasă de la mijloc, apoi se taie felii
de 1/2 cm grosime și feliile de bețigașe tot de 1/2 cm
ca bețele de chibrit.
Ele se oxidează de la aer și se face ruginii, dar nu trebuie
puse în apă, pentru că imediat ce se pun în sirop, se
albesc și-și primesc culoarea naturală.
Cînd sînt gata se cîntăresc ca să se pună zahărul după
cantitatea de fructe în proporțile arătate.
Se pune zahărul în cratiță smălțuită cu 1/2 litri apă pentru
1 kg zahăr, zeama de lămîie și se fierbe puțin să se dizolve,
apoi se pun fructele, care trebuie să fiarbă mai mult ca să
se înmoaie.
Se fierb la foc viu pînă se leagă ca orice dulceață.
Se lasă să se răcească, apoi se pune în borcane.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.