Dulceață de Melcișori din Coajă de Portocale



DULCEAȚĂ DE MELCIȘORI DIN COAJĂ DE PORTOCALE



Se aleg portocale mici cu coaja subțire.
Se desface coaja în 6 - 8 felii egale, tăiate
de la coadă spre vîrf, cu grijă să nu se rupă.
Feliile se pun în apă rece cît să le acopere
bine și se țin 3 - 4 zile, schimbîndu-se în
fiecare  zi apa, ca să iasă amăreala și iuțeala
din ele.
Se îndepărtează apoi partea albă cu cuțitul,
să rămînă coaja de 1/2 cm grosime.
Se taie apoi feliile în fîșii de 1 cm lățime,
lungimea lăsîndu-se întreagă.
De la 1 kg portocale vor rezulta circa 200 - 250 g
coji curățate și fasonate.
Fîșiile se răsucesc de la un capăt pînă la
celălalt ca un melc și se trece cu acul cu un fir
de ață albă prin fiecare melc, prinzînd bine
capătul exterior.
Se înșiră așa toate ca mărgelele una lîngă alta,
formînd mai multe șiraguri.
Capetele firului se înnoadă ca să fie bine strînse între
ele, să-și păstreze forma.
Într-o cratiță de 1 1/2 kg se pune 1/2 kg zahăr și
1/2 kg apă.
Cînd zahărul s-a topit și a dat în clocot se pune
sucul de la 1/2 lămîie și șiragurile de melcișori.
Se fierb pînă se leagă siropul ca pentru dulceață,
ca să cadă 3 picături de sirop alăturea.
Nu trebuie să fie legat nici prea tare, deoarece se
zaharisește mai repede.
Se mai leagă dacă se păstrează.
Această dulceață nu face spumă cînd este gata.
Se acoperă cu un șervet udat cu apă rece și se
lasă să se răcească ; apoi se ridică fiecare șirag cu
ajutorul a două furculițe, se taie ața și se scoate,
rămînînd cojile răsucite ca melcișorii, foarte
aspectoase.
Se pune în borcan.
Din această cantitate va rezulta un borcan de 400 g.
Cojile se pot pune și tăiate cubulețe foarte mici ;
se fierb la fel în sirop pînă se leagă la fel.
Se pun în borcane.
Acest gen de dulceață se folosește pentru aromarea
diferitelor preparate dulci, după cum se indică în rețete.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.