Ghiudem



GHIUDEM

Ingrediente

- 4 kg carne de oaie
- 2 kg carne de porc
- 2 kg carne de vacă
- usturoi
- cimbru
- ienibahar
- scorțișoară pisată
- sare
- piper măcinat
- chimen măcinat
- intestine oaie


Mod de preparare

Carnea se curăță de oase și de grăsime, se trece prin mașina
de tocat și se lasă într-un vas adînc.
Se amestecă cu mirodeniile măcinate, se sărează și se
piperează după gust, apoi se adaugă usturoi pisat subțiat cu apă.
Se folosesc intestine groase de oaie, care se spală în mai multe
ape, se rad cu lama cuțitului, se sărează și se țin așa o zi, după
care se spală din nou și se umplu cu amestecul pregătit înainte.
Cînd intestinele sînt umplute, se leagă cele două capete cu ață
groasă și rezistentă, se așază unele lîngă altele cu greutăți peste
ele și se lasă așa cinci zile.
Se scot de sub greutăți și se lasă la fum zece zile, după care se
pun iar sub teasc.
De data aceasta se folosesc greutăți mai mari, pentru ca ghiudemul
să caute o formă lată.
Se pot bate cu vergeaua de lemn, ca să se lățească bine.
Se pun din nou la fum pentru o zi, după care se usucă o săptămînă
în curent de aer.
De preferință, uscarea se face în poduri bine aerisite sau în cămări
uscate și ferite de praf.
Ghiudemul este un produs picant, care se servește ca aperitiv.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.