Regimul Alimentar în Timpul Sarcinii Partea a-7-a



REGIMUL ALIMENTAR ÎN TIMPUL SARCINII

Partea a-7-a

( Cum să nu te îngrași mai mult de 9 - 10 kg, în perioada sarcinii )


Este deosebit de important să ne supraveghem cu mare atenție
și responsabilitatea creșterea în greutate în timpul gravidității.
Dacă vrem ca nașterea să se desfășoare normal, este bine să
nu exagerăm în consumul de alimente, să veghem în permanență
în menținerea unei greutăți corporale relativ apropiate de cea
dinaintea gravidității.
Să nu cădem însă în cealaltă extremă a subalimentației, pentru
că a te alimenta rațional nu înseamnă a renunța la aceasta.
O alimentație proastă sub aspect calitativ și cantitativ poate duce
la instalarea unui avort, nașteri premature sau la copii distrifici.
În condiții normale, în cursul și spre sfîrșitul sarcinii, o femeie gravidă
nu trebuie să crească în greutate mai mult de 9 - 10 kg.
Această greutate o considerăm normală pentru că în cele 10 kg intră :


- greutatea copilului..................................................... 3 kg 250 g
- placenta și lichidul amniotic.......................................1 kg 200 g
- creșterea în volum a uterului și a sînilor :
1250, respectiv750 g  ...................................................2 kg
                                                                             ---------------------------
                                                                                       6 kg 450 g

Cele 3 - 4 kg suplimentare reprezintă grăsimea și apa acumulată în
cursul sarcinii.
Prin urmare, creșterea în greutate a femeii gravide reprezintă creșterea
fiziologică a organelor specifice ( uterul, sîni și sîngele ) și tendința
gravidei de a reține în țesuturi o cantitate crescută de apă.
Cele 10 kg vor fi luate mai ales începînd după luna a 3-a, socotind
aproximativ 300 g pe săptămînă.
Gravida poate crește în greutate cam 2 kg în primele trei luni și jumătate,
ca în perioada următoare îngrășarea să fie în jur de un kilogram la
trei săptămîni.
Uneori creșterile sînt mai mari în ultimile luni și stagnează în altele.
Creșterile de 1/2 - 1 kg pe săptămînă, sau mai mult, sînt anormale și
trebuie anunțat medicul.
Cîntărirea se face dimineața înainte de micul dejun, dezbrăcată la piele.
O femeie gravidă are nevoie de aproximativ 2500 calorii/zi, în timp
ce în condiții normale îi sînt suficiente 2000 de calorii.
Ținem să remarcăm faptul că nu există corespondență între greutatea
alimentului și numărul de calorii.
De exemplu 2 kg de roșii, furnizează 400 de calorii, tot atîta cît
100 g de zahăr.
O serie de alimente sînt în mod special bogate în calorii.
Altele, dimpotrivă sărace.

Continuare ultima parte




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.