Vitamina C




VITAMINA C



Sau acidul ascorbic este vitamina cea mai răspîndită în natură,
mai ales în alimentele de origine vegetală : fructe ( lămîi ),
portocale, măceșe, mere, coacăze, piersici, caise ) și
zarzavaturi ( tomate, morcovi, ardei etc etc. ).
Aproape toate vegetalele o conțin.
În alimentele de origine animală se găsește în ficat, carne, gălbenuș de ou, lapte.
Extrem de răspîndită în natură, ea este sensibilă la acțiunea căldurii,
la oxidare, de aceea păstrarea și prelucrarea tehnică a alimentelor
duc la pierderi mari de vitamina C.
Rolul acestei vitamine în organism este de reglarea a
metabolismului celular, de întărire a capacității de apărare a celulelor
împotriva infecțiilor, de a împiedica producerea hemoragiilor.
Nevoile de vitamina C sunt foarte variate, în raport cu vârsta și starea
generală.
În medie, se apreciază a fi de 50 - 100 mg pe zi.


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.