Paginii
- Pagina de pornire
- Rețete ( Mîncare ca la Mama Acasă ) Rețete Bătrîne...
- Alimentația Copilului Mic
- D-Ale Casei Canal pe Youtube
- Câinele Sănătos și Câinele Bolnav
- Contact
- Cum să ne Îngrijim de Sănătate și Frumusețea Noast...
- Sfaturi Utile
- Plante Medicinale - Tratamente Naturiste
- Sfaturi Pentru Tinerii Căsătoriți
- Tineret Sexualitate Educație
Clasificarea Alimentelor pe Categorii de Produse
CLASIFICARE ALIMENTELOR PE CATEGORII DE PRODUSE
Conținutul în principii nutritive este variat la diversele sorturi de alimente.
Totuși, există posibilitatea de a clasifica alimentele pe categorii de produse
cu conținut și proprietăți nutritive asemănătoare.
Aceste categorii sunt :
Categoria I : laptele și brînzeturile,
II : carnea și peștele,
III: ouăle,
IV : legumele și fructele,
V : derivatele de cereale, legumele uscate și fructe oleaginoase,
VI : produse zaharoase,
VII : grăsimile,
VIII : băuturile.
În primele trei categorii intră alimentele provenind din regnul animal, următoarele
două aparțin regnului vegetal, iar ultimile trei sunt produse industriale.
Pentru întocmirea corectă a rației alimentare este suficient să urmărim
asocierea în meniul zilnic a unor alimente aparținînd cît mai multor categorii.
De exemplu, la un meniu în care intră carne ( categoria II ), trebuie să
asociem o garnitură de legume ( categoria IV ).
Pentru mărirea valorii calorice se pot adăuga produse zaharoase ( categoria VI ).
Aceasta reprezintă un model de meniu complect.
Un alt exemplu : pentru micul dejun dacă servim ceai cu zahăr și pîine cu gem,
este un meniu incomplect, toate alimentele aparținînd unei singure categorii ;
dacă în loc de ceai se dă lapte, iar la pîine se asociază pe lîngă gem și unt,
se întocmește un meniu complect, alimentele provenind din tri categorii.
Alimentele din aceeași categorie au un conținut asemănător și calități nutritive comune.
Fără efortul de a calcula zilnic rația alimentară ( ceea ce într-o alimentație
normală este inutil ), ci doar prin urmărirea proporțiilor de produse alimentare aparținînd
fiecărui categorii se poate realiza un regim alimentar corect, adecvat sănătății.
Categoria 1 Laptele și brânzeturile
Categoria 2 Carnea și peștele
Categoria 3 ouăle
Categoria 4 Legumele Și Fructele
Categoria 5 Derivatele de Cereale, Legume Uscate Ți Fructe Oleaginoase
Categoria 6 Produsele Zaharoase
Categoria 7 Lipidele
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.