Preparate Pentru Îngrijirea Dinților




PREPARATE PENTRU ÎNGRIJIREA DINȚILOR



Preparatele pentru dinți se folosesc pentru curățirea
suprafeței dinților cu ajutorul periuței de dinți.
Ele pot fi sub formă de pastă, pulbere ( prafuri ) și
lichide ( mai rar ).

Pastele de dinți.
Pastele de dinți sînt amestecuri de substanțe  cu anumite
proprietăți bine definite, la care se adaugă umectanți
pentru obținerea consistenței necesare.
O pastă de dinți trebuie să îndeplinească următoarele
condiții : să nu aibă gust și miros neplăcut, să nu-și
modifice consistența inițială, să aibă în compoziție
elemente suficiente care să înlăture stratul aderent de
pe suprafața dinților.

Prafurile de dinți.
Acestea sînt folosite astăzi din ce în ce mai rar, locul
lor fiind luat de pastele de dinți.
Un abraziv, un agent tensioactiv ( detergent ) și un
aromatizant pot forma o pudră pentru dinți.

Apele de gură.
Sînt soluții care conțin substanțe aromatizante, antiseptice
și sînt recomandate pentru clătirea gurii.
Ele se prepară în general sub formă de ,,concentrate” care
se diluează în momentul întrebuințării ( se introduc cîteva
picături într-un pahar cu apă ).
Apele de gură prezintă o acțiune de curățire, fiind răcoritoare
și dezodorizante.
Ele conțin substanțe care tratează afecțiunile gingiilor și
ale mucoasei bucale și pot elimina alte infecții ale gurii
și dinților, datorită efectului antibacterian,
Apele de gură pot fi antibacteriene și fluorizate
( remineralizante ).
Pornind de la aceste considerente, o apă de gură trebuie
să posede proprietăți antiseptice, să fie aromată pentru
a imprima gurii un miros plăcut, să curețe dinții de
resturile de fermentație.

Formule de ape de gură
1. Mentol 1 g, salol 0,50 g, zaharină 1 tabletă, alcool 50 ml, apă 10 ml.
Se folosesc 10 picături la un pahar cu apă.

2. Timol 0,05 g, borax 3 g, bicarbonat de sodiu 2 g, alcool 5 ml,
glicerină 15 g, ulei de cinamom q.s. apă 75 ml.
O linguriță la un pahar cu apă.

3. Tinctură mirhae 5 g, borax 2 g, zaharină 1 tabletă, apă 50 ml,
alcool 75 ml, aromatizant q.s.
10 picături la un pahar cu apă.

4.Semințe de chimion 10 g, semințe de anason 10 g, alcool 70 grade
80 ml.
Se pun semințele la macerat în alcool timp de 10 zile.
Se filtrează. Se folosesc 20 de picături la un pahar cu apă.


5. Ului de mentă 5 g, alcool 100 ml
8 - 10 picături la 100 ml apă.

6. Ulei de lavandă 5 g sau flori 20 g, alcool 100 ml.
Florile se macerează timp de 14 zile în alcool.
Se strecoară.
Se folosesc 6 - 8 picături la un pahar de apă.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.