Tehnici Folosite Pentru Obinerea Preparatelor din Plante, Legume și Fructe




TEHNICI FOLOSITE PENTRU OBȚINEREA DIN PLANTE, LEGUME ȘI FRUCTE



În cadrul prezentării produselor naturale - plante, legume,
fructe s-au făcut precizări asupra formelor de utilizare a
materialelor respective ca: macerații, infuzii, decoct etc.
Prezentăm deci schematic modul cum se realizează
obținerea extraselor vegetale respective, la domiciliu.

Maceratul se obține la rece:
- plantele, fructele sau legumele se taie în bucăți mici
sau sînt răzuite;
- se adaugă lichidul prescris;
- se lasă în contact cîteva ore sau zile;
- se filtrează prin tifon dublu și se stoarce conținutul.

Infuzia se obține la cald:
- plantele, fructele sau legumele se spală bine, se taie mărunt
și se pun într-un vas acoperit cu capac;
- se toarnă apă clocotită peste materialul vegetal;
- vasul se acoperă și se lasă în repaus 15 - 20 de minute;
- se filtrează și se păstrează maximum 24 de ore.

Decoctul:
- se pune direct plantele, legumele sau fructele ( tăiate
mărunt ) în contact cu apa, la un foc mic, timp de 20 - 30
de minute;
- prin fierbere se pierde apa și se completează tot cu apă
fiartă pînă la cantitatea dorită;
- se filtrează și se păstrează 24 - 48 de ore.
Atunci să păstrăm produsul mai mult timp, punem extrasul
obținut - după ce am filtrat și stors - într-o sticlă bine închisă,
de preferință legată cu celofan.
Sticla se pune într-un vas și se ține în apă fierbinte timp
de 30 - 40 de minute.
Pentru uzul cosmetic putem folosi produsele obținute sub
formă de comprese sau cataplasme sau în unele cazuri punem
produsul vegetal mărunțit între două tifoane înmuiate în apă
caldă ( prișnița ).

Sucurile le putem prepara din fructe și legume foarte bine spălate,
prin presare sau în aparate speciale.
Sucurile vor fi consumate imediat sau păstrate în frigider cel
mult 12 ore.
Folosirea uneia din tehnicile indicate, este condiționată de
natura materialului pentru a obține un maximum de randament
în principii active.
Astfel:
- vom folosi infuzarea pentru flori, frunze, ierburi, iar în unele
cazuri și pentru rădăcini și fructe dacă acestea conțin uleiuri
volatile, care s-ar pierde prin fierbere;
- dacă nu s-a prevăzut vreo indicație specială, proporția de
plantă este de 6 g la 100 ml apă;
- obținerea unui decoct este indicată în cazul cînd dorim să
extragem substanțele active dintr-un produs cu țesuturi lemnoase:
rădăcini, rizomi, scoarțe, fructe sau frunze groase
;
- maceratul se folosește cînd urmărim extragerea mucilagiilor
din plante.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.