Peltea de Gutui



PELTEA DE GUTUI



Ingrediente


1 kg de mere roșii ionatane și 1 kg gutui, se spală,
se taie felii cu coajă, cocean și sîmburii.
Se acoperă cu apă cît să le cuprindă bine circa
( 1 1/2 litri apă ).
Se lasă să fiarbă pînă sînt bine fierte.
Se pune apoi un tifon dublu peste o strecurătoare
și se deșartă fructele, deasupra unui vas smălțuit.
Se lasă să se scurgă bine, fără să se preseze.
Trebuie să rezulte circa 1 litru lichid.
În acest lichid se dizolvă 1 kg, apoi se leagă siropul
ca pentru dulceață.
Trebuie să aibă culoarea roz deschis.
Se pune fierbinte în borcane după ce s-a potolit puțin.
Ca să nu se spargă borcanele, se pune pe rînd sub
fiecare lama a două cuțite pe timpul cît se toarnă
pelteaua, care vor reține căldura.
Pelteaua se poate servi la tarte peste fructe, dacă se
încălzește puțin cînd este prea închegată.
Se servește ca șerbetul, într-un pahar cu apă rece
cît se ia pe o linguriță.
Se mănîncă pelteaua și se bea apa, nu se amestecă.
Gutuile și coacăzele, deoarece conțin în cantitate mai
mare substanțe albuminoide gelatinoase, care leagă
mai bine pelteaua, se întrebuințează combinate cu alte
fructe zemoase, din care dorim să facem pelteaua, pentru
a se închega pelteaua.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.