Esență de Zarzavat pentru Borșuri



ESENȚĂ DE ZARZAVAT PENTRU BORȘURI


Ingrediente

- 3 kg morcovi
- 1/2 kg rădăcină pătrunjel
- 5 țeline
- 2 kg gogoșari
- 1 varză albă
- 500 g sare
- 1 ceașcă de ulei
- 2 kg roșii


Mod de preparare


Se curăță zarzavatul, se taie fideluță și se pune
într-un vas mare.
Se curăță roșiile de coajă, se taie felii subțiri și
se pun peste zarzavat.
Amestecul se omogenizează cu 1/2 kg sare, se
pune în borcane după ce a stat două ore la rece,
se leagă borcanele cu celofan și se pasteurizează
în bain-marie.
Peste esența de zarzavat se pune un strat subțire de
ulei, care să împiedice pătrunderea aerului în borcane.
În locul uleiului se  poate folosi aspirină.
Se socotesc cîte 2 aspirine pentru 1 kg amestec de
zarzavat, se pisează și se amestecă cu zarzavatul sau
se pune un strat subțire deasupra conținutului, înainte
de a lega borcanul cu celofan.
În cazul în zare se folosește aspirină, borcanele nu se
mai fierb în bain-marie.
Cînd se folosește esență de zarzavat, nu se pune sare
în mîncare decît după ce s-a adăugat zarzavatul.
Aspirina se aruncă cînd se folosește zarzavatul
conservat astfel.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.