Dulcețuri



DULCEȚURI


Pentru dulceață este nevoie de 1 kg zahăr și 1 kg fructe
cîntărite după ce au fost curățate, precum și sucul de la
1/2 lămîie, care împiedică zaharisirea.
Fructele zemoase ca : zmeură, căpșuni, cireșe, vișine se
pun în strecurătoare cu găuri mari și se spală la un curent
de apă.
Se lasă să se scurgă, apoi se curăță de codițe și de sîmburi
( care au ); se cîntăresc 1 kg fructe pentru 1 kg zahăr.
Se așază în cratiță smălțuită în care se va face dulceața
( cratița să nu aibă miros de mîncare ) un rînd de fructe și
unul de zahăr pînă se termină.
Se lasă 2 - 3 ore de o parte, sau se pun pe marginea mașinii
la foc mic să se dizolve încet zahărul, apoi se dau la foc
mai mare pînă se leagă siropul.
Altă apă nu se mai adaugă.
Se pune și lămîia tăiată felii fără coajă ; dacă vrem să aibă
puțin gust amar se lasă coaja.
Cînd siropul cade 3 picături una lîngă alta, ridicînd lingura de
supă pe latul ei, este gata.
De astfel se vede fructele plutesc în tot siropul pînă la fund,
nu sînt ridicate la suprafață.
Nu trebuie fiert nici prea tare, deoarece se caramelizează
zahărul, se schimbă culoarea și gustul, iar siropul se zaharisește
mai repede.
Se mai leagă și după ce se răcește.
Deci cînd fructele nu mai plutesc la suprafața siropului, ci în tot
siropul, dulceața este gata.
Se trege la o parte, se mișcă cratița ca să nu se adune spuma
într-un singur loc și se culege cu lingura.
Spuma nu se ia în timpul fiertului, pentru că, se formează încontinuu,
se adună numai cînd dulceața este gata și nu mai fierbe în continuare.
Se acoperă apoi cratița cu un șervet udat cu apă și bine stors ca să
nu formeze cristale de zahăr la suprafață.
Cînd dulceața este rece se pune în borcane și se dă la cămară.
După un timp, mai ales dacă se consumă din borcane, dulceața
se zaharisește.
În acest caz se pune borcanul într-un vas cu apă rece și se fierbe
pînă se topește tot zahărul cristalizat.
Se lasă să se răcească și se consumă; sau se scoate toată dulceața
din borcan, se pune 3 - 4 linguri de apă și se fierbe pînă se
topește tot zahărul cristalizat.
Din dulcețurile sau gemurile rămase pe fundul borcanelor, se poate
face un sos de fructe, dacă se diluează cu vin și apă după gust.
Cînd fructele nu lasă zeamă suficientă cum sînt prunele, persicile,etc,
zahărul se fierbe cu 2 pahare de apă pînă se leagă bine să cadă
3 picături alăturea, nu una peste alta,  cînd se ridică lingura pe
latul ei; atunci se adaugă fructele curățate în siropul fierbinte, se
lasă să stea 1/2 oră pe marginea mașinii să-și lase apa, apoi se fierbe
la foc tare, avînd mereu grijă să nu dea în foc, deoarece se formează
spumă, care se ridică repede.
Spuma este toată sirop, nu se va lua în timpul fiertului; se adună
numai ceea ce rămîne după ce dulceața este gata și nu mai fierbe
în continuare.
Se saltă cratița, ținînd-o de toartă ca să se adune spuma, se culege
cu lingura, se pune o cîrpă udă și bine stoarsă deasupra.
Se lasă să se răcească, apoi se pune borcane, și se leagă.
Unele fructe cum sînt prunele curățate, caisele, căpșunele se înmoaie
prea tare la fiert.
Ca să-și păstreze mai bine forma se stropesc cu 100 ml rom pentru 1 kg
fructe, cu o jumătate de oră înainte de a pune zahărul peste ele
sau de a le pune în siropul bine legat.
Romul le întărește.
Fructele se pot ține în apă de var 10 - 15 minute.
Apa de var se face din 1/4 kg var nestins, care se stinge cu 2 litri apă,
se amestecă pînă se stinge și se lasă să se limpezească bine apa
deasupra.
Numai apa limpede se întrebuințează.
Se poate pune și peste var stins apă, se amestecă și se lasă să se
limpezească, apoi se scurge cu grijă să nu se tulbure și se toarnă
peste fructele curățate.
După 10 - 15 minute cît au stat în apa de var, fructele se pun în
strecurătoare, se limpezesc bine la un curent de apă, apoi se pun
în siropul bine legat.
Se pune zeama de la jumătate de lămîie și după ce au stat pe margine
mașinii 1/2 oră să-și lase zeama, se fierb la foc viu pînă se leagă.
În continuare se procedează cum s-a arătat anterior.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.