Cremșnit



CREMȘNIT


Ingrediente

Pentru aluat

- 250 g margarină
- 250 ml smîntînă
- 600 g făină
- sare

Pentru cremă

- 1 litru lapte dulce
- vanilie
- 8 ouă
- 350 g zahăr
- 150 g făină


Mod de preparare

Se cerne făina într-un castron adînc, se pune un praf de
sare, se face o adîncitură în făină și se adaugă smîntîna.
Jumătate din cantitatea de margarină se înmoaie pe foc
și se adaugă peste făină, se pune un praf de sare și se
frămîntă un aluat tare, care se lasă la rece o oră.
Se scoate și se frămîntă cu restul de margarină, se împăturește
și se mai lasă la rece o oră, după care se împarte în patru
părți egale, se întind foi groase de 1 cm, care se coc pe
fundul unei tăvi presărate cu făină.
Cît timp se coc foile, aluatul care rămîne se ține la rece,
astfel grăsimea se degradează și aluatul nu mai este bun.
Foile coapte se păstrează pe un platou, pînă cînd se pregătește
crema.
Laptele se clocotește, se trage cratița de pe foc și se adaugă
vanilia.
Se spală și se sparg cinci ouă într-un vas adînc și se bat
împreună cu trei gălbenușuri pînă cînd devin ca o cremă spumoasă.
Se adaugă zahărul, se continuă operația pînă cînd devin ca
o cremă spumoasă.
Se adaugă zahărul, se continuă operația, apoi se toarnă făina,
în ploaie.
Se pune un praf de sare, se omogenizează și se adaugă laptele
cald, amestecînd încet ca să nu se taie ouăle.
Se pune cratița cu cremă pe foc și se amestecă încet, ca să nu
se prindă de fundu vasului.
Cînd arată ca o smîntînă groasă, crema se lasă să se răcească.
Se folosește numai rece, după ce au fost adăugate cele trei
albușuri rămase, bătute spumă tare.
Se pune cremă în strat gros între două foi, se lasă pe platouri
separate și se taie abia a doua zi, cînd foile se înmoaie ușor și
nu se sfărîmă.
Prăjitura se servește tăiată pătrate mari, pudrate cu zahăr farin.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.