Prăjitură ,,Greta Garbo”



PRĂJITURĂ ,, GRETA GARBO”


Ingrediente

Pentru aluat

- 300 g unt
- 600 g făină
- 2 ouă
- 150 g zahăr
- 2 linguri de smîntînă
- drojdie de bere
- coajă de lămîie

Pentru umplutură

- 200 g nuci măcinate
- 300 g zahăr
- 400 g gem de măceșe sau porumbe

Pentru glazură

- 2 linguri de cacao
- 3 linguri de zahăr
- 1 linguriță de unt
- coajă de lămîie
- 1 lingură de rom


Mod de preparare

Se freacă untul cu zahărul pînă devine o cremă spumoasă, se adaugă
ouăle pe rînd, apoi smîntîna, sarea și drojdia de bere frecată cu o
lingură de zahăr, se continuă operația  pînă cînd amestecul este
omogen, apoi se adaugă făina proaspăt cernută și se frămîntă un
aluat elastic, care se poate întinde imediat.
Se împarte aluatul în patru părți egale.
O parte se întinde cît suprafața unei tăvi de prăjitură și se pune în tavă imediat.
Se unge cu gem acrișor, se presară pe toată suprafața cu nucă măcinată
și se lasă la temperatura camerei în care se lucrează două ore.
Restul aluatului se pune la rece.
Aluatul din tavă se înțeapă cu o furculiță ca să nu crească, dar să
rămînă pufos, se introduce în cuptorul foarte fierbinte și se coace douăzeci
de minute.
Se scoate din cuptor și se glasează cu amestec de cacao, zahăr, apă
și o nucă de unt, fierbinte împreună zece minute.
Se continuă coacerea încă douăzeci de minute, se lasă să se  răcească
în tavă și se scoate pe un platou mare, cu multă atenție.
La fel se procedează cu restul foilor de aluat, care se pun în tavă,
se țin la temperatura camerei cîte două ore fiecare, apoi se coc.
Foile, coapte și glasate, se așează una peste alta, se unge ultima foaie
cu gem mai mult, se lasă să se răcească și se taie forme geometrice
numai cînd s-a răcit bine : foaia de aluat fiind prea fragedă, se rupe repede.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.