Zacuscă



ZACUSCĂ


Ingrediente

- 2 kg vinete
- 1 kg gogoșari
- 1/2 kg ceapă
- 1 kg roșii
- 3 foi de dafin
- piper măcinat
- 3/4 litru undelemn
- sare


Mod de preparare

Vinete de mărime mijlocie se coc ca pentru salată de vinete
se scurg de zeamă și se toacă cu cuțitul de lemn sau plasti.
Înainte se toacă se gustă fiecare ca să nu fie amară.
Gogoșarii se coco pe plită ca ardeii grași la foc iute să se
pîrlească coaja fără să se înmoaie prea tare.
Se sărează și se păstrează acoperiți 1/2 oră ca să se curețe
mai ușor coaja, fără apă.
Se curăță și sîmburii cu cuțitul fără apă ca să nu se spele
de pe ei sucul format la copt, care le dă gustul de copt.
Se taie cubulețe.
Se poate face și cu ardei copți, dar cu gogoșari este mai dulce.
Ceapa se taie felii subțiri sau se trece prin mașina de tocat
carne, apoi se călește în undelemn împreună cu foile de dafin
și puțin piper măcinat.
Roșiile se fierb fără apă, tăiate felii apoi se strecoară bulionul.
Cînd toate sînt gata, se amestecă, se potrivește de sare și se
mai fierb împreună 20 minute la foc potrivit ( nu direct pe
flăcără ), amestecînd ca să nu se prindă de cratiță.
Se pune la borcane mai mici de circa 1/2 kg.
Se leagă cu celofan dublu și se fierb în abur 1 oră după metoda știută.
Se poate proceda și astfel.
Se înfierbîntă bine borcanele pe mașină, puse pe o tavă
de tablă din timp.
Cînd zacusca este gata, se pune clocotită în borcane, se
leagă borcanele imediat cît sînt pe mașină, apoi se pun pe
măsură ce se leagă într-un coș bine căptușit cu pătură groasă.
Se lasă așa pînă a doua zi.
În acest fel se sterilizează la căldură lor ca și bulionul


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.