Varză Murată



VARZĂ MURATĂ


Ingrediente

- 10 - 20 verze mici sau mijlocii
- sare
- apă rece
- 1 lingură boabe de porumb
- 2 gutui
- mărar uscat
- frunze de vișin
- 4 bucăți de hrean


Mod de preparare


Se aleg verze îndesate care să aibă frunza subțire, se
curăță de foile veștede de deasupra, se spală și se
crestează la fiecare cotorul.
Se face o scobitură în cotor cu vîrful cuțitului, necesară
să cuprindă cîte o linguriță de sare.
Se ia un vas mare, se spală și se opărește, apoi se limpezește
cu apă rece.
Se așază verzele în straturi, cu cotorul în sus, punînd
printre ele : mărar uscat, două gutui tăiate felii mari, boabe
de porumb sau felii de hrean.
Se face o saramură rece cu 40 g sare grunjoasă la litru
de apă rece, se amestecă pînă cînd sarea se dizolvă complet
și se toarnă peste verze.
Timp de zece zile se aerisește varza cu o țeavă curată, pe care
se suflă aer, sau se scoate lichid și se vîntură de două ori pe zi.
După 10 zile, cînd varza s-a înmuiat puțin, se pune o greutate
peste varză, se acoperă butoiul și se lasă varza să se mureze
cel puțin o lună, după care se poate folosi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.