Pască cu Smîntînă



PASCĂ CU SMÎNTÎNĂ


Ingrediente

- 1 kg făină
- 8 gălbenușuri
- coaja de lămîie
- 1 cană de lapte dulce
- 300 g zahăr
- 200 g unt

( pentru aluat )
- 1 litru de smîntînă
- 3 gălbenușuri
- vanilie
- coajă de lămîie
- 100 g stafide
- sare
- 300 g de zahăr tos ( pentru umplutură )


Mod de preparare

Se frămîntă un aluat de cozonac, care se lasă la dospit două ore,
apoi se împarte în două sau trei părți și se întinde fiecare
bucată de aluat ca un sul.
Cu acest sul se face o coroană în jurul unui cratițe  unse cu unt,
iar în mijlocul cratiței se pune o parte de umplutură, ceva mai
înaltă decît aluatul.
Cratița se introduce în cuptorul cald și se coace ca orice cozonac.
Dintr-un kilogram de făină se face 3 - 4 păști cu smîntînă sau cu
orice alt fel de umplutură.
Smîntîna se scurge, cît crește aluatul, printr-un tifon curat, pus
în două, pe fundul unei site obișnuite.
Peste tifon se pune smîntîna și se lasă să se scurgă zerul.
Se răstoarnă într-un castron adînc, se amestecă cu zahărul, stafidele,
coaja de lămîie, eventual cîteva fructe confiate, dacă lămîia lipsește,
cu vanilia și gălbenușurile frecată separat.
Amestecul se împarte în trei sau partu părți, după cît aluat avem.
Cînd aluatul s-a rumenit, pasca este coaptă.
Se răcește o jumătate de oră în formă, apoi se pune peste gura cratiței
o farfurie mare, se introduce cratița și se lasă să cadă conținutul.
Se pune o altă farfurie peste farfuria pe care s-a scos pasca, se
întoarce și se lasă alături de cozonaci să se răcească.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.