Gogoșari în Oțet Diluat




GOGOȘARI ÎN OȚET DILUAT


Dacă dorim să conservăm gogoșarii cu mai puțin
oțet, atunci se va proceda în felul următor : se
aleg gogoșari frumoși și grași, chiar dacă sînt
sparți, numai să fie proaspeți, să nu aibă urme de
fermentare.
Se taie felii în jumătate sau sferturi.
Se curăță toate defectele, se spală și se scurg.
Se prepară oțetul, sarea, zahărul după gust.
Se poate pune 5 - 6 părți apă la o parte oțet, sare
și zahăr iarăși cît dorește fiecare.
Pentru aromă se pune foie de dafin, frunze de
țelină și boabe de piper.
Cine dorește să se simtă puțin mai acru va pune 4
părți apă, o parte oțet, o parte zahăr ( toate măsurate
cu ceașca ) și sare circa 25 g la litru de lichid.
Într-o cratiță cam de 6 - 7 litri se pune oțetul diluat
cu apă și toate celelalte ingrediente.
Trebuie constat că lichidul se mai diluează cu apa care
rămîne pe feiile de gogoșari după ce se spală.
Se opăresc aopi feliile în oțetul clocotit 1 - 2 minute,
pînă se termină toți.
Se pun într-o oală acoperită.
Cînd sînt gata se așază în borcane de 1/2 litru pînă
la 1 litru aranjate feliile unele peste altele, fără a
le apăsa prea tare ca să intre oțetul și între ele.
Din 7 kg gogoșari rezultă aproximatim 10 borcane
de 5 și 7 litri, depinde de gogoșari cît se aruncă din ei.
Se împarte oțetul aromat în care au fost opărăriți în
toate borcanele.
Dacă nu ajunge, se mai face un amestec exact în aceleași
proporții, fără să se mai fiarbă, pînă se pune atîta ca
să-i cuprindă și să rămînă de un deget gol borcanul.
Hrean trebuie pus.
Se leagă borcanele cu celofan dublu și se pun într-un
vas să fiarbă ; apa să ajungă pînă la sfoara cu care
sînt legate.
Este bine ca borcanele să fie de aceeași înălțime.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.