Cozonac Moldovenesc



COZONAC MOLDOVENESC


Ingrediente

- 1 kg făină
- 10 gălbenușuri
- drojdie de bere
- 100 g untură
- 200 ml ulei
- sare
- 300 g zahăr tos
- 1 lingură de zahăr farin
- vanilie
- 300 g nuci măcinate
- 2 linguri de rom
- 100 g stafide
- 1 lingură de cacao
- linguri de zahăr
- 500 ml lapte


Mod de preparare

Se cerne făina într-un vas adînc și se încălzește laptele pe foc mic.
În 250 ml lapte se adaugă zahărul, se amestecă și se lasă să se
răcorească.
Cu 250 ml lapte clocotit se amestecă 4 linguri de făină cernută
proaspăt ( separat de făina pentru frămîntat ).
Se freacă drojdia de bere cît o nucă cu o lingură de zahăr, se pune
pasta obținută peste făina opărită, se amestecă și se lasă pe marginea
plitei la dospit.
Gălbenușurile, peste care s-a pus sare, se pun peste făină, se adaugă
maiaua crescută și se începe frămîntatul.
Se pune laptele călduț peste făină, se amestecă întîi bine ouăle în
aluat, se frămîntă un sfert de oră, după care se adaugă ulei pus cîte
puțin și untură de porc proaspătă.
Se lucrează la temperatură ridicată, și se frămîntă cel puțin trei
sferturi de oră.
Este gata atunci cînd aluatul face bășici.
Ca aromă, pentru cozonac se folosește cu precădere coaja de lămîie
sau portocală rasă, romul sau estență de vanilie.
Aroma se adaugă în lapte, înainte de a începe frămîntatul.
Cît aluatul stă la dospit, acoperit cu un prosop curat, pe marginea
plitei calde, se trec nucile prin mașina de tocat, se amestecă într-un
vas adînc cu cacao cernută proaspătă, cu trei linguri de zahăr tos
cu stafide și 2 linguri de rom.
Amestecul se întinde pe foaia de aluat pusă pe planșeta unsă cu
grăsime.
Se rulează foaia de aluat ca un sul și se pune într-o tavă unsă cu
grăsime.
Se lasă tava pe marginea plitei încă o oră, după care se coc cozonacii
în cuptorul cald, cu focul mic un sfert de oră, ca să aibă timp să
mai crească.
Se face focul mare, pentru jumătate de oră, și se coc fără să se
închidă ermetic ușa aragazului.
Cînd se introduc în cuptor, cozonacii se ung cu ou, se presară pe
toată suprafața cu zahăr tos și se parfumează cu puțină vanilie.
Restul de vanilie se amestecă cu o lingură de zahăr farin și se cern
împreună peste cozonacii calzi.
Cozonacii nu se taie calzi și nu se păstrează decît în camere aerisite
și curate.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.