Friptură de Curcan cu Sos de Gutui



FRIPTURĂ DE CURCAN CU SOS DE GUTUI


Ingrediente

- 1 curcan
- sare
- 200 g costiță afumată
- 1 cană supă
- 1 kg de gutui
- 1 ceașcă de ulei
- 2 linguri de zahăr
- 1/2 kg de roșii
- piper boabe
- 1 pahar de vin alb


Mod de preparare

Se curăță pasărea de pene și de puf, se golește de intestine și de
măruntaie, apoi se ține pe flacără mare și se pîrlește puful de pe ea.
Se freacă ușor cu mălai, se spală în mai multe ape reci și se
înlătură aripile, capul, gîtul și picioarele.
Pasărea astfel pregătită se sărează și se lasă să stea așa o oră.
Se pune apă în tavă de friptură, se pun boabe de piper, apoi se
așază pasărea învelită cu fîșii subțiri de slănină afumată.
Se adaugă uleiul, se potrivește focul și se frige pasărea o oră.
Se întoarce, se stropește cu sosul din tavă, se sărează și se
continuă frigerea.
Friptura este gata după ce a stat în cuptor cîte o oră pentru
fiecare kg de carne, la foc potrivit.
Se adaugă vinul cînd sosul a scăzut de tot și se lasă pînă cînd
carnea devine rumenă.
Separat se pregătește sosul de gutui : se taie felii groase fiecare gutuie,
se înlătură semințele, se pun feliile într-o cratiță emailată, cu ulei,
și se lasă să se înmoaie pe foc mic 20 de minute.
Se adaugă zahărul, roșiile decojite și tăiate felii subțiri și se
continnuă fierberea pînă cînd sosul devine consistent.
Se răstoarnă sosul sărat și îndulcit, după gust, pe un platou, se
așază friptura tăiată porții potrivit de mari în mijlocul platoului și
se servesc împreună.
Costița afumată se scoate de pe friptură cînd acesta este gata și
se aruncă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.