Tobă



TOBĂ


Ingrediente

- 1 stomac de porc
- 1 kg carne de la gît
- limba
- 2 picioare și urechile porcului
- 1/2 kg ficat
- 250 g slănină
- sare
- piper boabe
- 1 foaie de dafin
- 1 kg mușchi de porc


Mod de preparare

Se spală și se pîrlesc bine picioarele și urechile de la porcul
proaspăt tăiat.
Se rade șoriciul cu cuțitul, se spală din nou și se albește prin
frecare cu mălai.
Se pun să fiarbă într-o oală mare plină cu apă rece, se adună
spuma de mai multe ori, se adaugă sare și boabe de piper și
se continuă fierberea.
Cînd furculița pătrunde ușor în carne, se pun să fiarbă ficatul,
limba, carnea macră de la gît și mușchiulețul, toate clocotite
înainte în altă apă, care se aruncă.
În timpul fierberii oala se ține descoperită.
Se fierb toate descoperite pînă cînd carnea se desprinde de pe os.
Se lasă să se rocorească puțin în zeama în care a fiert, după care
se taie totul cuburi potrivit de mari, se amestecă cu slănina tăiată
felii, se sărează și se condimentează după gust.
La fiert se pot pune foi de dafin și puțin vin, condimente care
parfumează carnea și o fac mai gustoasă.
Cu acest amestec se umple un stomac de porc pregătit cu multă
atenție mai înainte.
Stomacul se golește, se rade ușor cu lama unui cuțit, se spală
în mai multe ape reci.
Ca să se albească și să dispară orice urmă de grăsime sau murdărie,
se freacă ușor cu mălai.
Se limpezește în mai multe ape reci și se lasă să se scurgă.
În amestecul de carne se adaugă un pahar mare de zeamă în care
a fiert carnea, aceasta avînd rolul de a lega amestecul, fiind concentrată
și foarte hrănitoare.
O dată umplută, toba se leagă la capătul pe unde a fost umplută,
se pune apoi să fiarbă în apă caldă, dacă e posibil chiar în apa în care
a fiert carnea.
Se fierbe timp de două ore la foc mic, după care se răcește în zeama în
care a fiert.
Se scoate și se pune între două scînduri curate, cu o greutate deasupra.
Se lasă la rece și se consumă peste zi, ca aperitiv.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.