Metode de Prelucrare Termică 9



METODE DE PRELUCRARE TERMICĂ 9

Deserturile


În compoziția deserturilor intră, pe lîngă materia de bază
de la care primesc denumirea, zahăr, arome. ș.a.
Ele sînt servite, de obicei, la sfîrșitul mesei.
Dintre ele amintim cîteva:

1) Sucurile de fructe și legume, preparate din fructe și legume
de bună calitate, imediat înainte de servire.
Legumele pot fi: morcovi, sfeclă, roșii, salată verde, spanac etc.
Rădăcinoasele se spală cu peria, se rad pe răzătoare cu
coajă cu tot și se storc printr-un tifon.
Fructele pot fi: mere, pere ( care se rad pe o răzătoare de sticlă ),
fragi, căpșuni, mure, struguri, lămîi, portocale, etc.
Se spală mai întîi într-o sită sub un jet de apă rece și se storc
prin tifon sau cu storcătorul.
Dacă e nevoie, sucurile pot fi îndulcite cu sirop de zahăr
( zahăr fiert în apă ).

2) Compoturile - se prepară fierbînd anumite fructe în apă
( mere, pere, gutui, piersicile, caise, prune, vășine etc. ),
sau opărindu-le ( portocale, căpșuni, fragi, zmeură ), cu adaos
de zahăr și eventuale arome.
Pentru copiii mici și bolnavii de stomac, după fierbere, fructele
se trec prin sită.

3) Chiselurile sînt băuturi preparate pe bază de amidon ( zeamil )
care le dă o consistență semilichidă.
Se vitaminizează, adăugîndu-se sucuri de fructe și de legume.

4) Făinoase cu lapte - se pot prepara ca spumă de griș ( aceasta se
umflă bătîndu-l cu telul pe foc, astfel încît devine pufos ), orez,
griș, fidea sau tăiței cu lapte, budinci îndulcite, cărora li se adaugă
gălbenuș și albuș de ou bătut spumă, ce le face pufoase și mai
ușor de digerat.
Se pun la fiert într-o formă unsă cu unt, într-un alt vas cu apă.
Vasul cu compoziția se acoperă cu capac.

5) Cremele au mare valoare nutritivă, datorită componentelor:
lapte, ouă, zahăr, făină sau amidon.
Se pot aroma cu vanilie și se vitaminizează cu sucuri de fructe.

6) Gelatinele se prepară înglobînd 1/3 foie de gelatină ( pentru
o porție de copil 1 - 3 ani ) în lapte, brînză de vaci, smîntînă,
sirop din sucuri de fructe etc; apoi se țin la figider să se închege.
Înainte de servire, se țin 15 minute la temperatura camerei, ca
să nu fie prea reci.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.