Dietetica și Rația Alimentară




DIETETICA ȘI RAȚIA ALIMENTARĂ


1. Dietetica

Dietetica este o ramură a medicinii care stabilește regimurile
alimentare indicate la diferite vîrste sau în anumite boli.
În leagănele pentru copiii, în creșe, cît și în familie, dietetica
are drept scop să asigure copiilor o alimentație corespunzătoare,
concretizată într-o rație alimentară echilibrată.


2. Rația Alimentară


Rația alimentară reprezintă cantitatea de alimente ingerate,
care satisface calitativ și cantitativ, toate nevoile nutritive
ale individului ( copilului ), pe o perioadă de timp ( de obicei
24 de ore ).
Ea se poate exprima în calorii, în principii nutritive ( proteine,
lipide, glucide, săruri minerale și vitamine ) sau în alimente,
toți acești factori fiind raportați la unitatea de timp.
Nevoile nutritive ale organismului pot fi:
- energetice, asigurate în special de glucide și lipide, care
furnizează energia necesară proceselor vitale ;
- plastice, asigurate mai ales de proteine și săruri minerale
și care determină creșterea și dezvoltarea.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.