Garnituri Pentru Supe ( Peste 7 Feluri de Garnituri )



GARNITURI PENTRU SUPE


Garniturile se adaugă la supe pentru a le crește
valoarea nutritivă.
Pentru copii, cele mai indicate garnituri pentru
supe sînt:


1. Grișul ( 2 g griș la 100 ml supă ) se toarnă ,,în ploaie” atunci cînd supă
clocotește, și se lasă să fiarbă 10 minute.

Calorii 2 g griș = 7 calorii

2. Orezul ( 3 g orez la 100 ml supă ) se spală bine și se toarnă ,,în ploaie”
în supa care clocotește, lăsîndu-se să fiarbă 15 - 20 minute.
Supa de orez se poate acri cu zeamă de lămîie ( 5 ml la o porție )
bătută cu un ou ( a la grec ).

Calorii  3 g orez = 10 calorii


3. Zdrențe de Ou ( Pentru 1/2 litri Supă: un ou, făină, o ceașcă de lapte ).
Se bate oul cu făină și se adaugă laptele, pînă cînd se obține un aluat
subțire, care se toarnă, printr-o pîlnie, în supă care clocotește.


Calorii   200 ( numai pentru zdrențe )


4. Găluște de griș ( pentru 1 l de supă: unt 10 g ouă 1 buc, griș 30 - 35 g
( 2 linguri ), sare 2 g ).
Se freacă bine untul cu gălbenușurile și sarea.
Apoi se încorporează grișul și albușul bătut spumă ( se pot prepara și
fără unt ).
Compoziția se toarnă cu lingurița, în supa care clocotește.
În caz ca prima gălușcă se desface, se mai adaugă puțin griș în compoziție.
Goluștele se fierb 15 - 20 minute.

Calorii  180 ( fără unt )
             255 ( cu unt )


5. Găluște de Ficat ( pentru 1 litru de supă: ficat de vită 125 g, unt 20 g
ou 1 buc, pătrunjel verde 5 g pesmet ( făină ) 5 - 10 g, sare 2 g )
Se dă ficatul, bine spălat, prin mașina de tocat, rezultată se freacă cu oul,
sarea și pătrunjelul tocat mărunt.
Din compoziția rezultată se fac găluște care se trec prin făină ( pesmet )
și se fierb apoi 25 minute în supă.


Calorii   330


7. Alte Garnituri - paste făinoase ( fedea, melcișori, orzișor etc. )
Sau tăiței de casă ( se folosesc ca 15 g pentru o porție de 250 g
( 5 - 7% ).


Calorii   100 g paste = 330 caloorii
               15 g paste = 50 calorii.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.