Regimul Alimentar în Timpul Sarcinii Partea a-4-a



REGIMUL ALIMENTAR ÎN TIMPUL SARCINII

Partea a-4-a

( Sarea, Vitaminele )


Sarea sau clorura de sodiu reprezintă și ea un necesar zilnic de aproximativ 8-9 g.
Aceste necesități sînt ușor acoperite de către sarea conținută în mod obișnuit
de alimente, precum și de cea care o adăugăm pentru ajustarea gustului
după preferințele noastre.
În tot cazul, în timpul sarcinii este necesar să nu se mărească rația obișnuită de sare.
Ea este suficientă pentru acoperirea nevoilor copilului.
În unele situații trebuie scăzută deoarece cunoaștem că un exces de sare poate să
ducă la o serie de tulburări ca edemele, adică reținerea  unei cantități mai mari
de apă în țesuturi ca urmare a utilizării unei cantități crescute de apă în consecință
umflarea picioarelor, gambelor, mîinilor, care se va repercuta și asupra dezvoltării
în continuare a sarcinii și desfășurării ulterioare a nașterii.
Excesul de sare poate antrena tulburări la nivelul rinichilor sau, în sfîrșit, favoriza
apariția de albumină în urină ( albuminuria cum se mai numește în termeni medicali ).
Tocmai în acest scop se recomandă, în ultimele luni de sarcină, diminuarea cantității
 de sare întrebuințată, care poate merge uneori pînă la suprimarea ei completă dacă
starea gravidei ne obligă, mai ales în ultimele patru-două săptămîni de sarcină.
În afară de calciu, fier și sare există alte elemente cum sînt : iodul, fosforul,
magneziu, sulful, la fel de necesare.
Dar toate aceste minerale vor fi furnizate printr-o alimentație rațională, normală.
Vitaminele. Pentru ca organismul să funcționeze normal este necesar ca, în
afară de substanțele amintite, regimul alimentar să conțină o anumită cantitate de
produse numite vitamine.
Ele contribuie la o mai bună utilizare și fixarea a alimentelor energetice de bază.
Vitaminele acționează oarecum asemănător hormonilor, adică în cantități mici.
În timpul sarcinii este deosebit de important să absorbim o cantitate suficientă
de vitamine.
De aceea este necesar să facem în așa fel ca în fiecare alimentație pe care o
consumăm să fie bogată în vitamine și să nu riscăm un regim alimentar sărac,
periculos atît pentru mamă cît și pentru făt.
Să nu uităm și faptul că și în prezent se mai discută rolul indispensabil al
unor vitamine în timpul gravidității, de lipsa cărora se leagă o serie de avorturi
sau unele nașteri înainte de termen.
Iată o serie de vitamine care sînt necesare a fi furnizate pe calea aportului alimentar.


Continuare partea a-5-a



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.