Regimul Alimentar în Timpul Sarcinii Partea a-5-a




REGIMUL ALIMENTAR ÎN TIMPUL SARCINII

Partea a-5-a

( Vitaminele A. B. C. D. E. K )

Vitamina A, care este o vitamină de creștere și se găsește în lapte sau preparate
de lapte, în morcovi, ficat, pește, roșii, ardei etc.
O scădere a acestei vitaminei poate antrena neplăceri la făt provoacă tulburări
de vedere sau digestive la mamă.
Vitaminele din grupul B sînt absolut necesare în timpul sarcinii.
Rația necesară de vitamine B trebuie crescută în acest timp pentru asigurarea
unei bune dezvoltări și funcționări a nervilor, mușchilor, tubului digestiv etc.
Vitamina C este deosebit de mult utilizată și are o absorție destul de ușoară,
putînd fi bine reprezentată în regimul alimentar dacă acesta conține : fructe
și sucuri de fructe, lămîi, portocale, roșii etc.
O carență de vitamina C poate antrena la copil o oarecare stare de anemie la
naștere, iar în afară de aceasta, vitamina C participă și la elaborarea unor
substanțe hormonale.
De aceea este foarte important să consumăm fructe crude și să ținem seama
în alcătuirea regimului nostru de ponderea pe care trebuie să aibă această
importantă vitamină.
Vitamina D are o mare importanță în fixarea calciului.
Dar, față de celelalte vitamine, aceasta se găsește în cantități foarte mici în
alimentele pe care le consumăm în mod obișnuit.
Organismul nostru o fabrică numai dacă este supus razelor ultraviolete
ale soarelui.
Se știe de către aproape toate mamele despre boala numită rahitism care
apare la copiii născuți din femei private de vitamina D în regimul alimentar,
sau copii feriți, dintr-o grijă prost înțeleasă, de efectele binefăcătoare ale
razelor solare.
Vitamina E despre care se spune că este vitamina fecundității și în mod
particular femeia gravidă are necesități crescute de aeastă vitamină.
Ea se găsește în orez, în granule de cereale, albuș de ou, ficat și pare să
aibă chiar un efect protector asupra dezvoltării normale a sarcinii, a
protejării ei împotriva unui avort sau a unei nașterii premature.
Vitamina K este utilă cu deosebire la sfîrșitul sarcinii, ea avînd rol în
coagularea sîngelui, fiind o vitamină antihemoragică.
Este conținută în salate verzi, albușul de ou, ardei etc.


Continuare partea a-6-a


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.