Regimul Alimentar în Timpul Sarcinii Partea a-2-a



REGIMUL ALIMENTAR ÎN TIMPUL SARCINII

Partea a-2-a

( Lipidele, glucidele, Zaharurile, Substanțe minerale, Calciul )

Alimentele care conțin lipide sau grăsimi sînt reprezentate mai ales
de : unt 80%, ulei 100%, margarină 80%, untură 100%, lapte,
smîntînă, cărnuri grase, pește gras ș.a.
Rația de grăsimi trebuie să fie cca. 1 g pentru un kilocorp greutate,
adică pentru o femeie de o greutate obișnuită, cam de aproximativ 50-60 g/zi.
Acrastă rație nu trebuie crescută în timpul sarcinii.
Alimentele care conțin glucide, sau zaharuri, sînt mai ales : zahărul,
mierea, dulcețurile, fructele, pîinea, cartofii ș. a.
O femeie gravidă poate să-și aranjeze un regim alimentar cu un
conținut mai mare de glucide decît regimul obișnuit al unui om adult și
anume aproximativ 555 g.
Substanțele minerale reprezintă o problemă deosebit de importantă în
alcătuirea unui regim corect în timpul sarcinii.
Acest lucru apare necesar datorită faptului că în procesul de dezvoltare intrauterină
a fătului, acesta are nevoi sporite de calciu, fier, fosfor, magneziu, și alte
substanțe minerale necesare deopotrivă mamei și fătului.
Calciul bine reprezentat în brînză, lapte, lapte praf, pîine, ouă, etc.,
este consumat în cantitate crescută în timpul sarcinii.
Rația obișnuită este de aproximativ 0,9-1g/zi.
Dar la o femeie gravidă această rație trebuie să fie net superioară
și în tot cazul crescută mai ales în ultimele luni, cînd necesitățile copilului
cresc ; din luna a IV-a consumă din rezervele mamei aproximativ 0,10 g, ca
în luna a VIII-a consumul să se ridice la 0,6 g, adică aproape rația normală
a unui adult.
Aceasta înseamnă că mama trebuie să absoarbă aproximativ 1 g de calciu
pe zi în cursul primelor luni, iar din luna a VII-a aproximativ două grame.
O scădere a cantității de calciu, adusă organismului prin aport alimentar,
poate antrena o mulțime de tulburări deopotrivă la mamă și la făt.
La mamă vom constata că apar carii dentare, crampe musculare, senzație
de oboseală mai accentuată și în ultima instanță chiar o decalcifiere generală
a oaselor.

Continuare partea a-3-a



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.