Preparate de Lapte Terapeutice ( Antidispeptice )



PREPARATE DE LAPTE TERAPEUTICE ( ANTIDISPEPTICE )


Am arătat, deja, că în realimentarea din formele ușoare de boli diareice
pot fi folosite: eledonul, prodictonul, robolactul și gluvilactul 0.
Dintre aceste preparate terapeutice, mai amintim:

1.

Humana H ( Heilnahrung ), un lapte ecremat cu adaos de uleiuri
vegetale, de banane, disociate enzimatic.
Este un produs dietetic hiperproteic.
Se folosește resuspendîndu-l în apă fiartă și răcită, la 50 grade,
în concentrație de 14% ( o măsură = 7 g ), fără a-l mai fierbe
sau a adăuga zahăr.
Este indicat în realimentarea din bolile diareice acute de la orice
vîrstă, exceptînd prima lună de viață ( perioada de nou-născut ).

Calorii = 600/l

2.
Dispacid. Este un lapte albuminos în pulbere, căruia i s-au adăugat
dextri-maltoză, grăsimi vegetale, vitamine și fier.
Este sărac în lactoză și slab acidulat.
Se resuspendă în apă fiartă și răcită la 40 grade, în concentrație de
10 - 12 g%, adăugîndu-se 5g% zahăr sau glucoză.
Este folosit în realimentarea din dispepsiile acute și diareile trenante.
Este contraindicat la copiii sub 3 luni și cu o greutate sub 4000 g.
Nu se dă mai mult de 4 - 5 săptămîni.

Calorii = 600/l

3.

Lactofortul se folosește în realimentarea sugarilor și copiilor mici cu
diaree trenantă sau recidivantă, cu intoleranță la lactoză.
De asemenea, în realimentarea copiilor cu malnutriție protein-calorică,
forme medii și grave.
Se utilizează în concentrație de 15% ( o măsură = 5 g ), resuspendat în
fiartă și răcită la 40 - 50 grade.
După dizolvarea pulberii, biberonul cu preparatul se încălzește în baie
de apă pînă la 80 - 90 grade ( pînă aburește ).

Calorii = 640/l

4.
Cazeolactul este un produs care ocupă un loc aparte între preparatele
de lapte terapeutice, avînd numeroase indicații.
De fapt, cazeolactul este o pulbere de lapte hiperproteică ( conține
60% proteine ), dar sărac în glucide ( lactoză ) și grăsimi.
Cazeolact pulvis conține tot atîtea proteine cît conțin 4700 ml lapte
de vacă sau 300 g carne ( mușchi ).
De aceea, cazeolactului i se adaugă glucoză 5 - 10% și ulei vegetal 1 - 3%.
Se folosește după indicația medicului.
În general, se suspendă 6 g cazeolact în 100 ml, supă de morcovi sau apă.
Cantitățile zilnice de cazeolact ( conform tabelului ) se stabilesc de medic,
asigurîndu-se necesarul zilnic de principii nutritive ( proteină 2 - 6 g/kg,
hidrați de carbon-zahăr 8 - 12 g/kg și lipide - uleiuri vegetale 1 - 3 g/kg corp ),
în funcție de vîrstă, afecțiune, toleranța digestivă și starea de nutriție a fiecărui caz.

Calorii: 100 g pulbere are 340 calorii

Dizolvarea cazeolactului se face în cantitatea de apă ( supă de morcovi )
prevăută în tabel, care în prealabil a fost fiartă ( clocotită ) împreună cu
zahărul sau glucoza necesară și răcită la 37 de grade ( temperatura corpului ).
În această apă ( supă ) se introduce cantitatea de cazeolact, măsurată sau cîntărită,
se agită cu o linguriță și se încălzește în baie marină la 80 de grade celsius,
pînă la completă solubilizare.
Totuși, redăm mai jos tabelul cuprinzînd cantitățile de cazeolact, împreună cu
zahărul și grăsimile vegetale, ce trebuie administrate în 24 de ore, în raport cu
greutatea corporală :


Greutatea          Cazeolact g*         Glucoză sau** zahăr      Ulei ** ml         Apă sau supă de morcovi
3000 g               10 - 30                               24 - 36                   3 - 9                    450 - 500 ml
3500 g               12 - 35                               28 - 42                   3 - 10                  500 - 550 ml
4000 g               14 - 40                               32 - 48                   4 - 12                  600 - 650 ml
4500 g               15 - 45                               36 - 54                   4 - 14                  650 - 750 ml
5000 g               17 - 45                               40 - 60                   5 - 15                  750 - 800 ml
6000 g               20 - 60                               48 - 70                   6 - 17                  850 - 900 ml
7000 g               24 - 70                               56 - 80                   7 - 20                  950 - 1000 ml
8000 g               27 - 80                               64 - 90                   8 - 24                  950 - 1000 ml
10000 g             34 - 80                               80 - 100               10 - 28                1000 - 1100 ml
15000 g             50 - 90                             120 - 140               15 - 36                1200 - 1400 ml

  explicații steluțe *  **

*     În limitele stării nutriționale ( eutrofie, distrofie )
**  Se introduc progresiv și în raport de toleranță digestivă


Produsul astfel preparat se consumă imedit.
Se poate prepara și pentru mai multe mese, cu condiția ca păstrarea lui să
se facă în frigider ( 2 - 6 grade celsius ), într-un vas special, bine închis.

Atenție! Înainte de administrare, preparatul se poate încălzi numai la
baie marină.
După cîteva zile de la începerea dietei cu cazeolact se poate introduce treptat
și uleiul vegetal, care se fierbe inițial cu apa ( supa ) și zahărul.
Măsura introdusă în ambalaj conține 3 g cazeolact sau 12 g zahăr .
- Indicațiile cazeolactului: în distrofiile sugarului,  în boala diareică acută și
cronică, în sindromul de malabsorție de etiologie diversă, în malnutriție,
arsuri grave, nefroze, ciroze, stări de crență proteică.
În dietetica copilului, cazeolactul poate fi preparat și încorporat ca supliment
de proteine în lapte, supe, piureuri, calculîndu-se necesarul proteic în funcție de caz.
Cazeolactul se păstrează la rece și la loc uscat.
Ambalajul deschis se poate păstra maximum 10 zile la rece, loc uscat, curat
și fără miros.
Toate preparatele de lapte folosite în alimentația sugarului trebuie încălzite,
înainte de a fi administrate, la o temperatură în jur de 37 grade C ( temperatura
corpului ).
Ele se administrează cu biberonul, lingurița sau - în anumite cazuri - cu pipeta ori
chiar prin gavaj ( cu sonda ).
Cantitatea de preparat de lapte ce trebuie administrată zilnic unui sugar se poate
calcula foarte foarte ușor, ținînd cont de lichidele pe care trebuie să le primească
sugarul în 24 de ore: 150 - 200 ml/kg corp.
Cu cît sugarul este mai mic, ne apropiem de limita superioară a rației ( 200 ml/kg corp )
scîzînd-o treptat către limita inferioară, pe măsură ce copilul crește în vîrstă.
În orice caz, nu vom depăși cantitatea de 1 litri pe preparat de lapte pe zi,
indiferent de greutatea sugarului.
Cantitatea totală de aliment pe 24 de ore se repartizează în 6 mese egale în primele
2 - 3 luni de viață ( la trei ore și jumătate interval, cu pauză de noapte ) ; apoi
se vor da numai 5 mese zilnic ( la 4 ore interval ).
În prima lună de viață, în cazul alimentației la sîn sau cu preparatele Humana
( 0 sau 1 ), numărul meselor zilnice poate fi mărit la 7, la interval de 3 ore,
respectînd o pauză de 6 ore, între orele 24 - 6.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.