Laptele Matern și Laptele de Vacă




LAPTELE MATERN ȘI LAPTELE DE VACĂ



Laptele Matern

Laptele matern este alimentul natural uman optim pentru
alimentația copilului în primele 6 luni de viață.
Nu necesită preparate speciale.
Se folosește în alimentația naturală a sugarilor.

Calorii = 630 - 650


Laptele de Vacă

Acest lapte se va folosi numai în mod excepțional, cînd lipsesc preparatele
de lapte praf.
Pînă la vîrsta de 4 luni, laptele de vacă trebuie obligatoriu diluat în
mucilagiu de orez 2%, fiert 15-30 minute și zaharat 5%.

Diluțiile sînt următoarele :
- în luna 1 = diluție 1/2 ( jumătate lapte + jumătate MO 2% )
- în lunile 2-3 = diluție 2/3 ( două părți lapte + o parte MO 2% )
- în lunile 3-4 - diluție 3/4 ( trei sferturi lapte + un sfert MO 2% )
După luna a 4-a laptele de vacă se dă integral, dar tot zaharat 5%.
Pentru a fi mai bine digerat, laptele de vacă poate fi acidulat :
1. cu acid lactic sol 10%, 40 ml ( 7-8 lingurițe ) la 1 litru de lapte.
2. cu acid lactic sol. 75%, 5 ml ( o linguriță ) la 1 litru de lapte.
3. cu suc de lămîie, 40 ml ( 8 lingurițe ) la 1 litru de lapte.
Notă: Cantitatea de acid lactic sau suc de lămîie se calculează la 1 litru de lapte,
așa că se vor face corecțiile necesare în cazul folosirii diluțiilor de lapte.

Calorii
Diluat 1/2, cu 5% zahar = 535/1
Diluat 2/3, cu 5% zahăr = 635/1
Diluat 3/4, cu 5% zahăr = 700/1
Integral cu 5% zahăr = 870/1





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.