Savarină




SAVARINĂ


Cantitățile necesare


- 500 g făină
- 250 ml lapte
- 50 g drojdie de bere
- 200 g unt
- 150 g zahăr
- 5 gălbenușuri de ou
- sare
- 1/2 lămîie
- pesmet
- 8 linguri de apă.



Mod de preparare


Într-un castron se toarnă făina la mijlocul căruia se face
o adîncitură, în care se pune drojdia dizolvată în lapte,
se amestecă bine cu lingura de len și se lasă să se dospească.
Separat se freacă untul spumă, împreună cu 120 g zahăr,
sucul și coaja rasă de lămîie și gălbenușurile pe rînd.
Această compoziție se înglobează în aluatul de drojdie.
Se frămîntă bine și se lasă din nou la dospit.
Se toarnă în forma de savarină unsă cu unt și presărată
cu pesmet sau în forme mici de savarină ( în formă,
umplută pe jumătate, se lasă dospescă pînă cînd aceasta
se umple complet ).
Se coace la foc potrivit, apoi se toarnă pe farfuria de servit.
Cît este caldă se însiropează cu un sirop preparat din zahăr,
apă și coajă de lămîie.
Savarina se servește cu frișcă.
Se poate scobi în mijloc, unde se vor pune fructe din compot
sau diferite creme ușoare, pe bază de lapte.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.