Regimul Alimentar în Bolile Alergice




REGIMUL ALIMENTAR ÎN BOLILE ALERGICE



Manifestările alergice la copii sunt foarte frecvente.
Ele se manifestă, cel mai adesea, sub forma alergiilor cutanate ( urticarie, prurigo, eczemă )
dar și sub forma alergiilor respiratorii, cum sunt astmul, rinita alergică, bronșita
astmatiformă și a alergiilor digestive, manifestate prin crampe abdominale, diaree,
uneori vărsături.
Alergenele, adică substanțele care sunt capabile să producă manifestări alergice,sunt de
natură diferită.
Pot fi - alimente, infecții ( cu microbi, fungi ) alergene introduse în organism pe cale
respiratorie ( praf, polen, etc.) și medicamente.
În apariția fenomenelor alergice există mai multe componente: una care ține de organism,
mai precis de modul de reacție deosebit al organismului față de anumite substanțe,
aceasta creează o stare de predispoziție la fenomele alergice.
Ea poate să se manifeste sau nu în raport cu condiiile în care este pus organismul.
Al doilea factor, zis declanșator, este reprezentat prin substanța care produce alergia.
Printre factorii declanșatori, alimentația este unul dintre cei mai importanți, indiferent că
manifestarea alergică se va axa pe un alergen alimentar sau de altă natură.
Factorii alimentari de risc în apariția manifestărilor alergice sunt.
- excesul de glucide, în special de făinoase.
Copiii așa-ziși ”păstoși” alimentați cu prea multe făinoase, se fac des manifestări alergice,
- excesul de proteine: alimentația prelungită și în exces cu lapte de vacă, copiii care ingerează
1-2 litri pe zi fac mai des manifestări alergice,
- introducerea precoce și în exces a preparatelor alimentare necorespunzătoare vîrstei.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.