Plăcintă cu Cremă de Vanilie ( Kremschnitt )




PLĂCINTĂ CU CREMĂ DE VANILIE ( KREMSCHNITT )


Cantitățile necesare pentru aluatul franțuzesc


- 250 g făină
- 250 g unt
- 1/2 linguriță sare
- o linguriță de oțet
- un pahar de apă.


Mod de preparare

Într-un castron se pune făină cernută, se face o scobitură la mijloc
în care se toarnă apa, sarea și oțetul.
se ia cîte puținăfăină din jur și se frămîntă bine, pînă se obține cocă.
pe planșeta de aluat se frămîntă în continuare cu mîna această cocă,
nu prea mult, ca să nu devină elastică.
Se intinde cu sucitorul o foaie dreptunghiulară de grăsimea unui deget,
peste care se așează untul, care trebuie să die proaspăt și ținut în frigider.
Se întinde cu cuțitul peste aluat, lăsînd goale marginile aluatului.
Se împăturește un plic, de sus în jos, de la stînga la dreapta.
Se lasă la rece un sfert de oră.
Se pune aluatul din nou pe planșetă și se întinde cu sucitorul o foaie
dreptunghiulară, groasă de un deget.
De data aceasta se împăturește în trei părți, de la stînga o dată, de la
dreapta peste cealaltă parte, apoi se pliază de jos în sus.
Se lasă din nou la rece 20 de minute.
Se procedează la fel de patru ori, împăturind de fiecare dată în același
sens și lăsînd aluatul cîte 20 de minute la rece.
Lucrat în felul acesta, aluatul se va desface în foi.
Se coace la foc tare.
Pentru plăcintă cu cremă, aluatul se coace în două foi.
Separat se prepară crema de vanilie din: 1 litru de lapte,
5 linguri de zahăr, 5 gălbenușuri de ou, 1/2 baton de vanilie
sau două pachețele de zahăr vanilat, 5 lingurițe de făină.
Se freacă gălbenușurile cu zahăr, se adaugă făina, ametecînd bine.
Apoi se picură laptele cald, fiert în prealabil cu vanilie.
Se amestecă bine tot timpul în baia de apă sau, dacă avem cratiță
groasă la fund, se poate preparași la foc slab, amestecînd tot timpul,
ca să nu se prindă, și să nu se formeze cocoloașe.
Se lasă să se răcească.
Cu această cremă se umplu foile de plăcintă coapte în prealabil.
Se pune pe tavă o foaie, se întinde crema în strat gros, iar deasupra
se acoperă cu cealaltă foaie.
Se presează ușor cu mîna ca să adere crema de foi.
După cîteva ore sau chiar a doua zi, se taie în pătrate potrivite și
se poate servi pudrată cu zahăr vanilat.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.