Orez cu Mere sau Prune


Primul procedeu

OREZ CU MERE

Se prepară prin două procedee.
Cantitățile necesare pentru 2 porții


- 250 g mere curățate de coajă
- 30 g orez
- 30 g zahăr
- 1 praf mic de scorțișoară


Mod de preparare


Se curăță merele, iar cojile se fierb în apă, astfel încît să se
obțină un pahar de zeamă, în care se fierbe orezul.
Cînd acesta este fiert pe jumătate, se adaugă zahărul și merele
tăiate în felii și scorțișoară și se lasă în cuptor pînă ce scade
ca o budincă.
Hepaticilor cronici li se poate servi cu puțină frișcă bătută.
Frișca nu se recomandă însă convalescenților recenți după
hepatita epidemică.
Se poate servi și în nefrită și convalescenților după boli diareice,
colită, hepatită.
La fel se poate prepara și orezul cu prune.


 Procedeul doi

Cantitățile necesare pentru 2 porții


- două linguri de orez
- două linguri de lapte
- două pahare de apă
- două linguri de zahăr
- 2-3 mere
- coajă de lămîie


Mod de preparare

Se pune orezul la fiert, în apă amestecată cu lapte.
Cînd orezul începe să fiarbă, se adaugă merele
tăiate în felii, zahărul și puțină coajă de lămîie.
Se pune la cuptor, pînă cînd orezul este bine fiert,
apoi se așează într-o ceașcă clătită cu apă rece, pentru
a lua formă.
Se răcește și se răstoarnă pe o farfurie.
În loc de mere se pot folosi caise, stafide, smochine sau
fructe din compot.
Se indică bolnavilor de hepatită, nefrită, în boli infecțioase,
pentru varietatea regimului lor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.