Măsuri Dietetice





MĂSURI DIETETICE



Pentru sugarul mic cu tendința la eczeme și alimentat la sîn nu se fac modificări
de regim, decît în sensul respectării orelor de supt și evitarea supraalimentației
prin limitarea supturilor, dacă copilul este prea gras.
Se vor introduce precoce, în jurul vîrstei de 1-2 luni sucul de fructe și de la
3 luni masa de fructe sau supă de zarzavat, dacă copilul primește și o suportă.
Diversificarea se va face axîndu-ne în special pe zarzavaturi și fructe, și mai
puțin făinoase și lapte.
Mama va supraveghea modul cum copilul suportă regimul administrat, pentru
a depista acele alimente care, eventual pot determina apariția manifestărilor
alergice la copil.
Pentru copiii mai mari și cu alimentație variată, apariția unor manifestări alergice,
pune problema depstării alimentelor care le-au provocat.
În ordinea reputației de a determina manifestări alergice sunt recunoscute
următoarele alimente.
- alimente de origine animală de porc, de oaie, de vită, mai ales sub formă
de conserve, crustaceele, conservele de pește și peștele, vînatul, laptele și
derivatele sale.
- alimente de origine vegetală: cereale ( grîul, secara cu derivatele lor ),
fructe ( căpșunile, zmeura, coacăzele, grepfruit, portocale ), legume ( roșii,
ceapă, spanac ), cacao și ciocolată.
dacă părinții pot determina alimentul care a provocat manifestările alergice
și acest aliment nu este esențial pentru alimentația copilului ( de exemplu,
căpșunile sau zmeura ), situația este simplă: se renunță la administrarea lui.
Dacă alimentul este esențial pentru alimentația copilului, cum ar fi laptele, ouăle
sau carnea, se va renunța temporar la acesta pînă cînd copilul se vindecă și
încă una două săptămîni după.
Ulterior, se va încerca ”desensibilizarea” adică introducerea alimentului în
cantități mici, eventual în combinație cu alte alimente care nu dat alergii.
Cantitățile și timpul necesar desensibilizării depind de gravitatea manifestărilor alergice.
ele sunt decise de medic.
Dăm o simplă sugestie: unui copil care a făcut alergie la ou, după 2-3 săptămîni de pauză
i se va da a 20-a parte dintr-un preparat ( budincă) sau chec la care s-a folosit un singur ou,
eventual numai gălbenușul, albușul fiind în general mai alergizant.
După încă 1-2 zile de pauză, se mărește cantitatea la 18-a parte.
Și așa mai departe, în decurs de cîteva săptămîni, copilul poate să primească, dacă nu
au apărut alte reacții alergice, un gălbenuș de ou, de preferat în preparat.
Mai tîrziu, se va încerca ou fiert ca atare, de asemenea, în cantități mici.
Dacă alimentul care a provocat manifestările alergice nu este cunoscut, se va aplica un regim
așa-numit ”de excludere”.
Schema pe care o dăm în continuare este numai orientativă.
Va fi adaptată în funcție de situația specială a fiecărui copil, de alimentele pe care în mod
obișnuit le primește, de evoluția clinică a stării alergice.
Prima zi - regim hidric ( ceai zaharat, cantități în raport cu vîrsta ).
A 2-a zi - ceai cu pîine prăjită, orez fiert în apă cu zahăr, mere.
A 3-a zi - aceleași, în plus cartof fiert sau copt, roșii curățate,
A 4-a zi - același, în plus apă de zarzavat ( morcovi, pătrunjel, țelină, roșii și două
lingurițe de ulei ).
A 5-a zi - același, plus iaurt sau brînză de vaci proaspătă.
A 6-a zi - aceleași, plus unt.
A 7-a zi - același, plus carne de vită.
A 8-a zi - același, plus budinc de foinoase cu fructe ( fără ou ), gem, dulceață.
A 9-a zi - același, plus carne de pasăre ( perișoare fără ou, rasol ).
A 10-a zi - același, plus ou în preparate.

Alimentele se introduc în cantități mici, totdeauna proaspete, vor fi în general puțin
prelucrate, fără prăjeli sau sosuri.
Mesele vor fi luate la ore regulate, 4-5 mese pe zi chiar pentru copii mari.
La fiecare masă se va consuma o cantitate mică de alimente.
Dacă în timpul regimului de excludere a fost depista alimentul care provoacă alergia,
acesta va fi eliminat un timp mai lung din alimentație și, dacă așa cum am arătat mai sus,
este vorba de un aliment important pentru nutriția copilului, se va încerca desensibilizarea.
Evoluția manifestărilor alergice este destul de capricioasă și uneori greu de stăpnit, chiar
în condițiile respectării regimului prescris.
Este necesar ca medicul care îngrijește copilul și părinții să găsească o formulă de mijloc
între a ține copilul înfometat, deci primind alimente sub nevoile sale nutritive, și apariția
și gravitatea reacțiilor alergice.
Au fost văzuți copii ținuți luni de zile la post, fără lapte, carne și ou din cauza cîtorva
elemente de urticarie, care apăreau din cînd în cînd pe pielea copilului.
Desigur, cîteva reguli de alimentație trebuie respectate în cazul copiilor care fac frecvent
reacții alergice, cu manifestări cutanate, respiratorii sau digestive.
Alimentele folosite în alimentația acestor copii trebuie să fie totdeauna proaspete și
de calitate bună.
Nu se vor folosi conserve, produse prefabricate sau de cofetărie, care au totdeauna mai multe
șanse de a determina manifestări alergice.
Se vor evita, sau cel puțin se vor diminua, alimentele presupuse a produce stare alergică.
Modul de prelucrare a alimentelor va fi totdeauna mai simplu ( fierbere, coacere ) sau se vor
folosi alimente proaspete, cum sunt salate și fructe nealergizante.
Regimul va fi corect cantitativ și calitativ, echilibrat în principii nutritive.
Se va evita monotonia de orice fel, de produs, de prezentare și prelucrare.
Copilul trebuie să aibă din punct de vedere al modului de alimentație satisfacție psihică
cît mai aproape de situația normală.
O noțiune mai nouă în problemele legate de alergie este aceea de ”profilaxie”.
Se consideră ca important pentru restul vieții modul de reacție stabilit în periada
copilăriei între organism și diversele substanțe posibil a deveni alergene, în special cele
de natură alimentară.
Profilaxia bolilor alergice începe, decim la naștere și prima măsură este aceea a alimentației
naturale.
În perioada de sugar și copil mic, profilaxia se face prin introducerea treptată, cantitativ
și calitativ, a fiecărui aliment, tatonînd modul de reacție a organismului.
Se vor evit, în prima copilărie alimentele cu potențial alergizant mare.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.