Ce Măsuri Dietetice Trebuie să ia Mama Copilului Cu Febră și Rubeolă



1.
CE MĂSURI DIETETICE TREBUIE SĂ IA MAMA COPILULUI CU FEBRĂ




Indiferent de boala care a provocat febra, prin respirație accelerată,
prin transpirație, copilul pierde o cantitate mare de lichide.
Ele trebuie neapărat înlocuite, altfel starea copilului se agravează.
Copilul însăși simte nevoia să bea.
Lichidele i se vor da sub formă de apă, ceaiuri, limonadă, sucuri de fructe,
zeamă de compot, supă de zarzavat strecurată sau chiar fructe creude, pasate.
Lichidele îndulcite aduc și un aport caloric și sunt cele mai indicate în această situație.
Totuși dacă copilul le refuză și dorește apă simplă nu există nici un motiv să nu i se dea.
Ne este indicată, cel puțin în prima perioadă de febră, folosirea laptelui
ca lichid de băut, laptele conține substanțe proteice și săruri care, prin
alcalinizarea țesuturilor, pot favoriza apariția convulsiilor.
Cantitatea totală de lichide este în raport cu vîrsta și greutatea copiilor:
200-150 ml pe kilocorp la sugar, 120-160 ml pentru celelaltegrupe de vîrstă.
Lichidele se administrează de preferință reci, la temperatura camerei, iar cantitățile
mici și repetate evită aparația vărsăturilor și ameliorează senzația de greață.
Alimentația numai cu lichide nu trebuie se depășească 24 de ore, timp în
care va fi consultat medicul care vă recomandă în continuare regimul
necesar, ținînd seama atat de starea copilului, cît și de boala de bază.
În stările febrile prelungite, alimentația va ține seams, în primul rînd,
de prescripția dietetică corespunzătoare bolii de bază.
Cîteva noțiuni cu caracter general trebuie să fie cunoscute.
Aproape toții copiii cu stări febrile prelungite prezintă o scădere accentuată
a funcțiilor digestive, manifestată prin lipsa de poftă de mîncare, greață, uneori
intoleranță digestivă, cu apariția de vărsături și diaree.
Pe de altă parte, acești copii din cauza febrei și a procesului de boală au un
consum energetic crescut.
Acoperirea consumului nu se poate face decît prin aducerea în organism
a alimentelor necesare.
Se vor alege alimente cel mai ușor digestibile.
Se vor da cantități mici și repetate, 4-5 chiar 6 mese pe zi.
Se va apela la toate posibilitățile de a face masa plăcută, prin modul de pregătire,
de prezentare și servire.
Alimentele cel mai ușor digestibile și care aduc un aport caloric sunt:
fructele și arzavaturile, făinoasele și preparatele din lapte cu făinoase,
laptele și derivatele de lapte.
De aceea, se va începe cu aceste produse.
Fructele, zarzavaturile vor fi date sub formă crudă dar mărunțite, rase
( salate tăiate mărunt etc ) sau fierte sub formă de compoturi, fructe pasate,
supe pasate cu adaosuri de foinoase, orez, griș, pîine, crutoane.
Este absolut necesar ca rația alimentară să fie complectată cu proteine,
acestea ajutînd la refacerea țesuturilo și la creșterea rezistenței organismului.
Alimentele care conțin substanțe proteice sunt: laptele și derivatele de lapte,
ouăle, carnea și unele vegetale.
Toate acestea se pot da sub forma unor preparate cît mai simple, carne fiartă
de pasăre și de vită, lapte mai ales sub forma produselor acidulate ( iaurt, chefir ),
brînză de vaci și caș dulce, ouă fierte moi sau în preparate ca budinci, sufleuri etc.
Grăsimile vor fi date sub formă de uleiuri vegetale, unt sau smîntînă,
totdeauna proaspete sau fierte în alimente, niciodată prăjite.
Alimentația copilului se va face cu cantități mici de alimente, tatonînd
posibilitățile digestive.
Se va avea în vedere suplimentarea eventual medicamentoasă, dar numai la
recomandarea medicului, cu vitamine.



2. REGIM ALIMENTAR ÎN RUBEOLĂ


Nu necesită nici o restricție alimentară în afara
celor impuse de starea febrilă.













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.