Vitaminele Liposolubile ( vitamina A )




VITAMINA A


Are rol de protecție a mucoaselor și pielii, de formare a purpurei
retiniene, de creștere și rol antiinfecșios.
Lipsa sau insuficiența acestei vitamine duce la tulburări ale troficității
mucoasei și tegumentelor, la uscarea corneii ( xeroftalmie ),
la greutate de acomodare a vederii în crepuscul ) hemeralopie ),
la micșorarea ritmului creșterii și scăderea poftei de mîncare.
Rolul antiinfecțios se manifestă mai ales asupra tegumentelor și mucoaselor.
Sursa principală de vitamina A o reprezintă în primul rînd alimentele
de origine animală, în care se găsește sub formă de vitamină ca atare :
laptele de femeie și colostrul conțin mari cantități de vitamina A ),
untul, ficatul, carnea, ouăle, untura de pește.
În alimentele de origine vegetală se găsește sub formă de provitamină
( caroten ) și anume în morcovi, tomate, varză, conopidă, pătrunjel,
fasole verde etc etc.
Dată fiind bogăția în vitamina A a principalele alimente care intră în
alimentația copiilor sănătoși, lipsa acestei vitamine nu este posibilă în
condițiile unei alimentații normale.
Nevoile de vitamina A trebuie să fie acoperite în părțile egale
atît din regnul animal, cît și din regnul vegetal.
Preparate medicamentoase cu vitamina A nu se vor utiliza decît
la prescripția medicală.
Există posibilitatea intoxicațiilor acute, dar mai ales cronice cu vitamina A.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.