Tipuri De Preparate Culinare Pentru Copii




TIPURI DE PREPARATE CULINARE PENTRU COPII




Supele - sunt preparate obținute prin fierberea legumelor sau a cărnii
și legumelor în apă.
Ele conțin cantități importante de săruri minerale, proteine, amidon,
celuloză, foarte necesare pentru creșterea și buna dezvoltare a copilului.
Pentru a ridica valoarea nutritivă a supelor se recomandă să se adauge
la fiert făinoase, ca : orez, griș, tăiței, găluști etc.
Deoarece o parte din vitamine sunt distruse în timpul fierberii, este bine
ca la servire să se adauge verdeață crudă, tocată, suc de roșii sau de lămîie.
Pentru îmbogățirea cu vitamine liposolubile, supele se dreg cu ou, smîntînă
sau li se adaugă puțin unt.
Supele de legume se introduc în alimentația copilului de la vîrsta de 3-4 luni.


Supa-cremă.
Supele de legume, în care se pasează una sau mai multe legume fierte și se
leagă cu un sos alb sau cu lapte și, uneori cu ou, se numesc supe-creme.
Sunt foarte hrănitoare pentru copii, nu sunt monotone, deoarece pot fi preparate
din zarzavaturi foarte variate și sunt foarte gustoase.
Ele pot fi acrite cu suc de lămîie.
Pot fi date copiilor începînd de la vîrsta de 7-8 luni iar pentru cei de la 2 ani
în sus se pot servi cu crutoane.

Ciorbele - conțin zarzavaturi tăiate mărunt.
Cînd se adaugă bucăți de carne și oase la fiert, se obțin ciorbe de carne, foarte
indicate pentru copii.
Ele sunt acrite fie cu boeș de tărîțe preparat în casă, fie cu zeamă de lămîie, cu
iaurt, cu lapte acru sau cu suc de roșii.
Vitaminizarea lor se face cu verdeață tocată mărunt : leuștean și gălbenuș de ou,
smîntînă.
La copiii mici sunt foarte indicate ciorbele cu perișoare de care.

Consommeul - este supă sau bulion concentrat, care se gelatinizează prin răcice.
Se prepară fierbînd carne de vită, vițel sau pasăre în zeamă de carne a unei supe obișnuite,
adăugînd și un picior de vițel sau un rasol.
Limpezirea se face turnînd în supa strecurată un albuș de ou și chiar cojile de ou,
bine spălate și punînd totul la fiert.
Albușul, prin coagulare, adună toate părticele solide rămase în supă, iar zeama se limpezește.
Se strecoară prin tifon sau o pînză deasă, care se așează peste strecurotoarea de supă obișnuit.
După ce consommeul s-a răcit, se curăță stratul de grăsime de deasupra, Se servește cald.
Consommeul de legume este o supă de legume foarte concentrată, obținută prin fierberea
legumelor în apă cu sare, timp de două ore.
Apoi se strecoară și se mai adaugă puțină sare.


Aspicul - Consommeul limpezit, lăsat la rece în vase mici, se transformă în aspic sau piftie,
care se poate servi ca atare, dar mai ales se folosește la decorare unor preparate de carne
de pasăre, pește, ouă, legume.
Consommeul și aspicul nu sunt indicate pentru copiii mici.
Copiii mai mari, însă, după vîrsta de 4-5 ani, îl mănîncă cu plăcere.

Sosurile.
Legătura dintre componentele unei mîncări sau garnitura unei fripturi, a unui rasol de carne
sau pește sau a unei budinci, o fac sosurile.
Cele mai multe sosurile conțin : făină, unt, sau ulei vegetal, ou, lapte, zeamă de carne
sau de legume.
Sosurile pe bază de amidon sunt un amestec de făină cu un lichid călduț ( apă, lapte,
zeamă de zarzavat sau de care ) care fierb în clocot, la foc mic.

La sosurile de roșii se folosește sucul de roșii, adaugat la o emulsie de făină rumenită pe uscat
și stinsă cu supă de legume sau de carne.
Sosurile cu ou sunt emulsii de gălbenuș de ou cu ulei ( maioneză ), ele nefiind indicate pentru
copiii mici.
Sosurile dulci, ca sosul caramel, se folosesc la mîncărurile de fructe uscate - prune, mere, gutui - ca și la budinci și creme.
Se prepară prin caramelizarea zahărului în tigaie, pînă devine brun-roșiatic, apoi se stinge cu apă caldă.
Sosurile de fructe se pregătesc din sucuri de fructe îndulcite îngroșate cu amidon și cu ele
aromează budincile, cremele și diferite prăjituri.
Pentru copii nu se vor prepara niciodată sosuri prăjite.

Mîncărurile - constituie de obicei al doile fel al mesei de prînz.
Sunt preparate din legume diferite, fierte înăbușit, la care se adaugă sos de roșii sau sos
alb cu lapte și făină rumenită și se aromatizează cu verdeață.
La acestea se pot adăuga bucățele de carne, de asemenea fiartă înăbușit, ceea ce le
crește valoarea nutritivă și le face mai gustoase.
Mîncărurile se pot prepara și cu fructe diferite cum ar fi : gutui, prune uscate.
Pentru copii, mîncărurile cu sosuri dietetice sunt recomandate începînd cu vîrsta de 1 an.


Piureurile - sunt garniturile de legume fierte și frecate bine cu lapte și unt proaspăt,
după gust, se mai pot amesteca și cu zeamă de carne.
Se servesc cu friptură, cu ochiuri romînești, cu chifteluțe fierte în abur.
Piureurile ca atare se dau de la vîrsta de 5-6 luni.
Se mai pot pregăti și piureuri de fructe fierte, foarte indicate pentru copiii mici.


Soteurile - se prepară din legume tocate mărunt și fierte înăbușit în zeamă de carne
sau de legume, cu unt, fiind lăsate apoi să scadă la cuptor.
Unele se servesc cu sos caramel, cum ar fi soteul de morcovi.
Și ele pot folosi ca garnituri lîngă fripturi sau se servesc ca atare, cu friganele sau cu crochete.


Salatele - sunt indispensabile în orice meniu. Ele pot fi preparate cu tot felul de lugume
și verdețuri crude sau fierte, precum și cu carne, pește și fructe, combinate sau nu,
la care se adaugă un sos corespunzător.
Mai frecvent se folosește ”vinaigrette” preparat cu oțet de fructe și untdelemn sau sosul
de lămîie cu untdelemn, preferabil pentru copii.
Sosurile de maioneză, muștar, hrean sau alte sosuri picante nu se folosesc la salate pentru copiii mici.
Salatele se servesc lîngă diferite mîncăruri și fripturi, făcîndu-le mai apetisante,
avînd și rol de vitaminizare.
Unele pot servi ca fel de mîncare, cum ar fi, de exeplu, salata orientală, salata de carne etc.


Sufleurile - se prepară din legume sau făinoase fierte, care se leagă cu sos alb, iar pentru a fi mai
pufoase li se adaugă albuș de ou bătur spumă.
Se coc la cuptor, se servesc calde, presărîndu-se deasupra cașcaval sau brînză rasă.


Fripturile.
Carnea friptă reprezintă mîncarea preferată de copii în general, după vîrsta de 2 ani,
cînd ei pot s-o mestece bine.
Și pînă la această vîrstă copii manîncă fripturi de pui, preparată sau în cuptor, ca și cea de vițel
sau chiar de mușchi, foarte slab, de porc.
Ficatul și creierul sunt hrănitoare pentru copii, cărora li se pot da de la vîrsta de 8 luni.
La friptură se adaugă sosuri preparate dietetic, condimentele cu plante aromate, ca de
exemplu cimbru.
Se servește cu garnitură de legume sau făinoase și salată de legume crude, cu lămîie
sau oțet de fructe, slab.


Budincile - se prepară din făinoasele sau legume împreună cu carne, brînză,
unt, lapte și ouă și se coc, în forme speciale, în cuptor sau în
baie de apă.
Se servesc calde, sau reci, sau ca primul fel la masa de seară.
Pentru sugari și copii mici budincile se pregătesc numai în baie de apă.
În acest fel, grăsimile pe care le conțin se emulsionează fin și sunt mai ușor de digerat.


Crochete - sunt garnituri, sub forma unor cîrnăciori, în a căror compoziție intră
legume și făinoase, legate cu ou, făină și pesmet.
Pentru copii se pot fierbe la abur sau în cuptor.
Se servesc lîngă soteuri de legume ( morcov, fasole verde, mazăre verde ).

Patiseria cuprinde diferite aluaturi. Cel mai siplu aluat se prepară din făină
și apă rece, prin frămîntare, întînzind o foaie subțire.
La copt, aceasta devine crocantă, și prin caramelizare, se face foarte gustoasă.
Dacă la o astfel de cocă se adaugă unt, se obține un aluat fraget, cu care se prepară
diferite prăjituri, cu umpluturi din fructe, gemuri, creme etc.


Pîinea - este un aluat simplu, dospit cu drijdie de bere.
Dacă se adaugă zahăr, ouă, unt, din acest aluat se obține cozonacul.
Coca de tăiței este tot un aluat simplu, în care se încorporează ou.
Din foaia de tăiței se prepară colțunași sau se pot tăia tăiței mărunți, care se fierb în supă,
în lapte sau se folosesc pentru budinci.
Sunt foarte indicați în preparatele pentru copii.


Cremele - sunt emulsii pe bază de lapte, ou, zahăr și unt, la care se adaugă puțină făină.
Se prepară prin fierbere în baia de apă sau la cuptor.
La substanțele enumerate se pot adăuga cacao, cafea sau sucuri de fructe.
La copii se folosesc mai mult creme preparate cu lapte, ou, zahăr și sucuri de fructe,
mai puțin recomandabile pentru ei sunt cele cu cacao sau cu ciocolată.


Înghetatele - sunt creme de lapte, pu și zahăr sau pe bază de sucuri de fructe și zahăr,
bine emulslionate și înghețate la congelator.
Nu sunt recomandabile pentru copiii mici.


Compoturile - sunt foarte necesare copiilor, începînd de la vîrsta de un an.
Se prepară din fructe fierte în sirop, nu prea concentrat și aromat cu coajă de
lămîie sau de scorțișoară.
Dacă fructele se fierb cu puțin amidon și apoi se răcesc și se amestecă
cu suc de fructe crud, se prepară un ”chisel” foarte bun de dat copiilor
de la vîrsta de 7-8 luni.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.