Supă de Zarzavat




SUPĂ DE ZARZAVAT


Se prepară din zarzavaturi, diferite, după anotimp.
În orice anotimp se folosesc morcovi, țelină, cartofi,
rădăcină de pătrunjel, ceapă.
Iarna se poate adăuga o frunză de praz,
o bucată de sfeclă.
Toamna, o frunză de varză, ardeii, roșii.
Vara se folosesc toate zarzavaturile : fasole verde,
mazăre crudă, dovlecei, roșii, erdei, etc.



Cantitățile necesare pentru 4 porții :



- 2 litri de apă,
- 500 g zarzavat curățat ( morcovii se pun totdeauna în cantitate mai mare )
- 3-4 roșii sau 30 g bulion de roșii diluat.
- 30 g orez spălatsau fidea,
- 20 g unt sau 10 ml ulei vegetal crud,
- verdeață tocată mărunt ( pătrunjel )
- sare.



Mod de preparare


Zarzavaturile curățate se spală în mai multe ape
și se pun la fiert întregi, în apă rece.
Cînd apa începe să fiarbă se adaugă o parte din sare.
Se fierb înăbușit, la foc potrivit, timp de 2-3 ore.
Cartofii se scot mai înainte, pentru a nu se sfărîma.
Cînd zarzavaturile sunt fierte, se strecoară supa și
se pune zeama din nou la fiert, cu orezul sau fideaua.
Dacă se adaugă ulei, acesta se clocotește și el.
Cînd orezul este fiert, se complectează sarea după gust,
se adaugă verdeața tocată și se mai lasă 1/4 oră acoperite.
La servire, supa se poate drege cu smîntînă proaspătă
sau cu ou.
Supa de zarzavat este indicată copiilor de la vîrsta de 3-4 luni,
pentru sărurile minerale pe care le conține.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.