Supa de Zarzavat 1




SUPA DE ZARZAVAT 1



( Prima supă pentru sugarul de 4-5 luni ).
Cantitățile necesare : 500 ml apă, 200 g zarzavaturi curățate, amestecate :
morcovi, pătrunjel, țelină, frunze fragede de pătrunjel.
Morcovul va reprezenta cantitatea cea mai mare, circa jumătate din totalul zarzavaturilor.
Zarzavaturile curățate, tăiate mărunt, se fierb o oră sau o oră jumătate,
în apă rece într-un vas acoperit.
Oala în care se pregătește supa sugarului e bine să fie destinată numai pentru acest scop.
Oalele de fiert sub presiune ( se găsesc în prezent în comerț diverse tipuri )
micșorează la jumătate timpul de fierbere și păstrează mai bine propietățile și gustul supei.
Dacă se folosește oala de fiert sub presiune, se va pune o cantitate de apă egală cu cea
necesară pentru supă, deoarece nu se pierde apă prin fierbere.
Cînd zarzavaturile sunt bine înmuiate ( se zdrobesc ușor cu furculița ), supa se strecoară.
Bulionul obținut, adică zeama de supă se pune din nou la fiert, se adaugă ”în ploaie!
( se presară cîte puțin ) 1-2 lingurițe de griș.
Se fierbe încă 10-15 minute.
La sugari mici, care nu primesc piureul separat, o parte din zarzavatul fiert se poate pasa
 în supă.
Se începe cu morcovul, 2-3 lingurițe, trecut printr-o sită deasă sau strecurătoare de ceai.
Se adaugă la supă odată cu ultima fierbere.
Pe măsură ce copilul se obișnuiește cu gustul supei și cu consistența mai crescută
a preparatului, se poate adăuga și celelalte zarzavaturi.
Grișul poate fi înlocuit cu un alt făinos : pesmet, făină de cereale, făină de orez.
Uleiul de porumb sau untul se adaugă în supe de la început, dar foarte puțin :
cîteva picături de ulei sau o bucățică de unt cît un bob de mazăre.
Se crește treptat, pînă la o linguriță de ulei de porumb sau de unt.
Se adaugă la ultima fierbere, după care se mai clocotește 2-3 minute.
La sfîrșit, se adaugă sarea, 1 g ( un vîrf de cuțit ).
Supa de zarzavat astfel preparată se dă sugarului începînd cu luna a 4-a,
inițial în cantitate de 50-70 ml, drept complectare la o masă de sîn sau
de preparat de lapte.
Este de preferat să alegem ora 14.
Se dă înaintea preparatului de lapte,
pentru că sugarii primesc ”greu” la început supa de zarzavat, al cărui gust este cu
totul deosebit față de cel al laptelui.
Este bine ca sugarul să fie înfometat la această masă.
Ca o măsură tranzitorie, supa poate fi îndulcită cu zahăr : o linguriță la 100 ml supă.
Cantitatea de zahăr se scade treptat, pe măsură ce copilul se obișnuiește cu gustul supei.
Se poate adăuga și puțin lapte, aproximativ o treime față de cantitatea de supă,
care de asemenea va fi scos treptat.
Copilul trebuie să se obișnuiască cu gustul natural al alimentului dar această
obișnuință trebuie să se facă treptat.
Este bine ca supa să fie dată, de la început cu lingurița.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.