Supă Cremă de Legume




SUPĂ CREMĂ DE LEGUME




Se numesc supe-creme, supe îngroșate cu zarzavat și un făinos.
Cantitățile necesare : 500 ml apă, 250 g zarzavat amestecat
( morcov, pătrunjel, dovlecei, roșii, ardei gras, frunze de pătrunjel,
spanac ), două lingurițe de făină, o linguriță de unt, jumătate
gălbenuș de ou, verdeață, sare.
Se fierb legumele, spălate, curățate, tăiate în bucăți.
Cînd sunt bine fierte, apa se strecoară iar zarzavaturile se
pasează de 2-3 ori printr-o sită deasă.
Piureul de zarzavat astfel obținut se pune în supa strecurață,
care se fierbe din nou.
Între timp, se pregătește un sos alb ( Bechamel ) din 5g unt,
5 g făină, 100 ml lapte.
Într-un vas emailat se topește untul, se adaugă făina,
se amestecă fără a se lăsa să se rumenească.
Se stinge cu 100 ml lapte.
Se lasă să fierbă încă 10 minute la foc slab,
continuînd amestecul.
Peste acest sos se toarnă supa și se continuă fierberea
încă 15 minute.
Se bate continuu, pentru a nu se prinde de vas.
Cînd este gata se adaugă verdeața foarte fin tocată.
La sugarii între 6 și 10 luni se poate adăuga jumătate
pînă la un gălbenuș de ou fiert, pasat și diluat cu puțin
lapte, bine amestecat cu supă.
La sugarii peste vîrsta de 10 luni, poate fi adăugat
jumătate gălbenuș diluat în apă, bătut și amestecat energic în supa fierbinte.
La toate supele de zarzavat, pentru vitaminizare și gustul plăcut
pe care-l dau, se pot adăuga la servire 1-2 lingurițe
de zeamă de lămîie sau suc de roșii.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.