Proteinele




PROTEINELE



Proteinele sunt substanțe organice complexe, formate dintr-un
număr variabil de aminoacizi.
Valoarea nutritivă a proteinelor este dată de numărul, cantitatea
și calitatea aminoacizilor esențiali pe care-i conțin.
Produsele alimentare bogate în proteine sunt, în special, cele provenite
din regnul animal : laptele ouăle, carnea, peștele.
Aceste proteine sunt totodată de calitate superioară, conținînd
toți aminoacizii necesari organismului.
Alimentele provenind din regnul vegetal, care conțin proteine,
sunt : leguminoasele uscate ( mazăre, fasole ), soia, produse din făină de grîu
și porumb, unele fructe.
Proteinele pe care le conțin sunt incomplecte ( nu conțin toți aminoacizii necesari organismului ).
De reținut că organismul nu face rezerve de aminoacizii, deci ei
trebuie să intre zilnic în rația alimentară.
Minimul necesar de proteine zilnic este de 2 - 3 g/kilocorp la copil
în perioada de creștere și de 1 g/kilocorp la aduld.
Rolul proteinelor este acela de a furniza organismului materialul
necesar refacerii și creșterii.
Prin ardere în organism, proteinele eliberează 4 calorii pe gram de substanță.
Din valoarea calorică a rației alimentare, 15 - 18% trebuie să fie dată de proteine,
iar jumătate din acest procent să fie reprezentat de proteine de origine animală.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.