Cum Trebuie Să Gătim Pentru Copii




CUM TREBUIE SĂ GĂTIM PENTRU COPII



Prelucrarea alimentelor constituie o etapă foarte importantă a adaptării
produse alimente la nevoile și posibilitățile de nutriție ale omului.
Pregătirea și păstrarea alimentelor l-au distanțat pe om de celelalte viețuitoare,
scoțîndu-l de sub influența absolută a factorilor de mediu extrem :
climă, calamități naturale etc.
Începînd cu fierberea rădăcinilor, frunzelor și a boabelor de cereale,
omul a descoperit și realizat, cu încetul, multiple combinații între
diferite produse alimentare, astfel că după mii de ani de experiență
și inovații, practica gătitului a ajuns o adevărată artă, arta culinară.
În prezent, aceasta îmbină elementul artistic cu criterii ștințifice,
știința ”gătitului” fiind cea care se ocupă de modul de preparare a
alimentelor.
Ea urmărește, în primul rînd, ca alimentele să fie nutritive și salubre, în al
doile rînd, se preocupă ca hrana să fie proporționată rațional pentru
a se menține echilibrul biologic al organismului și, în al treilea rînd, de aspectul
psihosenzorial al alimentelor, acela de a fi gustoase.
Astfel, ”gătitul” trebuie să îmbine toate aceste trei deziderate.
Prectic, în modul de prepararea a alimentelor există două procedee
fundamentale : primul constă în prelucrari mecanice, chimice și
termice, care au ca scop creșterea posibilităților de digestie și combinarea
alimentelor, pentru a realiza feluri variate de mîncare, este ceea ce numim,
”pregătirea culinară” sau ”modul de gătit”.
A doua categorie de prelucrări cuprinde tehnicile și metodele prin care
alimentele sunt protejate de factorii de ”alterare”, respectiv ”conservarea
alimentelor”.
Metodele aplicate la prelucrarea alimentelor pentru copii, în special ”gătitul”,
diferă de cele pentru adulți, în sensul că ceea ce privește condițiile de igienă,
ele vor trebui păstrate cu și mai mare rigurozitate, iar prelucrarea propiu-zisă
va ține seama că organismului copilului se află în plină dezvoltare,
posibilitățile lui de adaptare și de digestie fiind mult mai labile.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.