Categoria 5 Derivatele de Cereale, Legume Uscate Și Fructe Oleaginoase




DERIVATELE DE CEREALE, LEGUME USCATE FRUCTE OLEAGINOASE



Cerealele  sunt reprezentate prin grîu, orez, secară, ovăz, porumb, mei.
Leguminoasele ( legume uscate ), prin fasole, mazăre, linte, soia, arahide.
Fructele oleaginoase, prin nuci și alune.
Această categorie, reprezentată în special prin semințe, ( rezerva nutritivă
necesară germinării embrionului vegetal ), poate furniza, în volum mic,
cantități mari de principii nutritive.
Spre deosebire de leguminoase - fasolea și lintea, care se găsesc pe piața
alimentară ca atare, necesitînd numai prelucrarea termică,
- cerealele sunt supuse unor prelucrări industriale care constau din
decorticare, măcinare, panificare.
Rezultatele acestor prelucrări industriale intră în bucătăriile noastre : orezul decorticat,
arpacașul de grîu sau de orez, grișul, făina de grîu, de secară, de orez, mălaiul
sau făina de porumb, fulgi de porumb, orez, ovăz, pâinea.
Principiul nutritiv de bază al cerealelor este reprezentat de glucide, prin amidon,
care apare în proporție de 42-46% în pîinea integrală și de 80% în griș.
Conținutul în proteine este mic : 7-16% în produsele alimentare din cereale,
20-26% la cele din leguminoase uscate, iar valoarea nutritivă a proteinelor
vegetale este mai puțin echilibrată ( nu conțin toți aminoacizi necesari organismului ).
Soia conține cantitatea cea mai mare de proteine, sub forma cea mai
echilibrată și asimilabilă.
Pâinea este principalul exponent al acestei grupe, fiind un produs alimentar pe
cît de discutat, pe atît de important.
Constituie în medie 20-50% din rația calorică a adultului normal și
reprezintă în medie, 80% din consumul de glucide.
La copii, pâinea intră în alimentație din al doilea semestru al vieții ( 5-6 luni )
sub formă de pesmet fiert în lapte sau amestecat cu sucul și pulpa de fructe.
Rația alimentară de pâine la copii este de 25-30 g pe an de vîrstă de la 1-3 ani,
pe parcursul unei zile, restul de glucide fiind reprezentat prin griș, paste făinoase,
orez, 150-200 g pe zi între 3 și 6 ani, 200-300 g între 7 și 14 ani, 300-450 g peste 14 ani.
Pâinea albă este mai ușor digerabilă, dar conține mai puține principii nutritive, substanțe proteice,
vitamine și săruri care se pierd prin decorticare și rafinare.
Mămăliga, aliment intrat în tradiția noastră națională, conține proteine nutritive și este
complect lipsită de vitamine.
Asociată cu produse de origine animală, ca lapte, brînză, ouă, devine un aliment nutritiv.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.