Categoria 2 Carnea Și Peștele




CARNEA ȘI PEȘTELE


Categoria a 2-a cuprinde toate alimentele reprezentate prin țesuturi și organe
provenind de la animale, indiferent de specie și de modul de obținere
( tăiere, vânare, pescuire ).
Dată fiind marea diversitate a speciilor și gama variată de produse prelucrate
industrial, conținutul în principii nutritive, gradul de digestibilitate și utilizarea în
organism sunt diferite.
Produsele alimentare din această categorie se apropie cel mai mult de copoziția
corpului omenesc și au o valoare nutritivă foarte ridicată.
Ele sunt bogate în proteine de calitate superioară ( aminoacizi esențiali ).
Valoarea calorică depinde mai ales de conținutul în grăsimi, care este variabil în raport
cu specia de la care provin, cu părțile anatomice, și în funcție de cît de slb sau gras era
animalul respectiv în momentul sacrificării.
Carnea, dar mai ales viscerele, reprezintă sursa cea mai importantă de fier ( 3-5 mg%
în carne, 10-14 mg% în ficat ) și fosfor ( 200-350 mg% ).


Peștele este alimentul cel mai bogat în iod și fluor.
Carnea și peștele conțin cantități apreciabile de vitamine din grupa B.
În contrast cu uniformitatea compoziției cărnii în aminoacizi, conținutul
în vitamine este variabil, după specia și natura cărnii, cea grasă fiind
mai săracă în vitamine.
Carnea de porc este bogată în vitamina B1, ( tiamină ).
Vitaminele A și D se găsesc mai ales în peștele gras.
Prin preparare, carnea își păstrează vitaminele A și D ( mezelulrile,
carnea afumată, etc ).

Digestia cărnii.
Carnea și preparatele de carne determină o secreție digestivă ( gastrică și
pancreatită ) foarte abundentă.
Prin propietățile sale senzoriale, carnea este un aliment ”care place”,
secreția digestivă de natură psihică este foarte bună.
Activitatea digestivă se prelungește 4-5 ore, are putere de saturare
( ține de foame ).
Utilizarea proteinelor din carne este foarte bună, iar pentru lipide variază
cu specia de la care provin și se absorb cu atît mai greu,
cu cît sunt abundente.
În alimentația copilului intră din a doua jumătate a primului an de viață,
prin supă și piure de carne ( 10-20 g carne de vită sau de pasăre fiertă
împreună cu zarzavaturile ).
La sfîrșitul primului an se poate ajunge la 30-50 g carne fiertă, de vită
sau pasăre, adăugată la diverse preparate.

Rația de carne pe grupe de vîrstă :
- 1-6 ani 60-80 g ( 4-5% din valoarea calorică a rației )
- 7-12 ani 120-140 g ( 6-7% din valoarea calorică a rației )
- adulți 150-250 g ( 6-7% din valoarea rației )
- gravide 150-200 g ( 6% din valoarea calorică a rației )
O zi pe săptămînă, carnea trebuie înlociută cu ficat.
Carnea congelată își păstrează propietățile nutritive și vitaminele.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.