Categoria 7 Lipidele




LIPIDELE




Sunt aduse în alimentația omului atît prin alimente de origine
vegetală, cît și de origine animală.
Grăsimile vegetale sunt reprezentate prin uleiuri de plante, de floarea
soarelui, de măsline, de dovleac, soia, din germeni de porumb, nucă de cocos.
Grăsimile animale sunt : untul, untura de pasăre, seul, untura de pește.
Margarinele sunt grăsimi mixte ( vegetale și animale ), preparate
industrial cu adaosuri de arome și vitamine.
Valoarea calorică a grăsimilor este cuprinsă între 700 și 925 de
calorii la 100 g, deci într-un volum mic conțin o valoare calorică mare.
Ele reprezintă 30-35% din valoarea calorică a rației alimentare.
Sunt indicate la cei care prestează activități ce necesită un
consum mare de energie.
În general, sunt produse alimentare industriale.
Ele vehiculează vitaminele liposolubile.
Untul conține vitamina A ( retinol ) și vitamina D ( calciferol ).
Celelalte grăsimi nu includ alte principii nutritive.
Grăsimile vegetale conțin acizi grași nesaturați ( linoleic,
linolenic arahidonic ), necesari bunei funcționări a organismului.
Influența grăsimilor alimentare asupra lipemiei și colesterolului
din sînge depinde de prezența acizilor grași pe care-i conțin.
Pentru calitatea de a forma emulsii, grăsimile le folosesc
la cele mai multe preparate culinare.
Dacă punctul de fierbere nu depășește punctul de topire
al grăsimii, aceasta nu-și deteriorează calitățile nutritive.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aveți de comentat ceva, așteptăm comentariile dumneavoastră.